Extra+optie+voor+jacht+op+wild+zwijn
Nieuws
©

Extra optie voor jacht op wild zwijn

De provincies krijgen een extra optie voor de jacht op wilde zwijnen. De zogeheten beperkte bewegingsjacht wordt tijdelijk toegestaan door minister Carola Schouten. Hierdoor moet het mogelijk zijn de populatie wilde zwijnen buiten de toegestane gebieden omlaag te brengen. Volgens de Deskundigengroep Dierziekten is hiermee het risico op de overdracht van Afrikaanse varkenspest van wilde zwijnen naar gehouden varkens te verkleinen.

De Deskundigengroep Dierziekten geeft aan dat het risico op introductie van Afrikaanse varkenspest kleiner is als er minder wilde zwijnen zijn. De kans is dan namelijk kleiner dat de wilde zwijnen in aanraking komen met achtergelaten besmette voedselresten. Minister Schouten geeft aan dat ze daarom de beperkte bewegingsjacht toestaat. In haar brief naar de Tweede Kamer stelt de minister dat er alles aan moet worden gedaan om het risico op Afrikaanse varkenspest in Nederland zo klein mogelijk te houden.

Bewegingsjacht


Bij de beperkte bewegingsmethode mag een groep van maximaal zes personen met drie aangelijnde honden de zwijnen naar een bepaalde richting bewegen. Op die plaats bevinden zich dan maximaal zes jagers. Deze jachtmethode mag alleen worden toegepast door jagers die in de desbetreffende provincie aan populatiebeheer doen. De methode is alleen toegestaan buiten de drie gebieden waar wilde zwijnen mogen voorkomen (Veluwe, Meinweg en Meerlebroek). Afgeschoten wilde zwijnen worden steekproefsgewijs onderzocht op Afrikaanse varkenspest.

Informatieborden


Naast deze maatregel worden er momenteel informatieborden geplaatst langs snelwegen en bij natuurgebieden. Op de borden worden transporteurs, reizigers en recreanten opgeroepen om geen etensresten achter te laten in de natuur. Er zijn afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat over het reinigen van de vuilnisbakken. De vuilnisbakken zijn ‘wild zwijn’-bestendig en worden regelmatig geleegd. Ook zullen weginspecteurs op drukke parkeerplaatsen extra controleren of deze schoon zijn.

89 gevallen België


In Belgisch Luxemburg zijn inmiddels 89 wilde zwijnen gevonden die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest (stand van zaken op 15 oktober). Dat zijn er weer 14 meer dan op 10 oktober. De Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders (VPOV) becijfert dat de Belgische varkenshouders momenteel 20 euro per afgeleverd vleesvarken schade lijden. Van die 20 euro is 8 euro het gevolg van de Afrikaanse varkenspest en 12 euro de schade door de seizoensdaling.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer