Varkensproductie+EU+stijgt%2C+maar+gaat+dalen
Nieuws
©

Varkensproductie EU stijgt, maar gaat dalen

De Europese Commissie verwacht dit jaar stijgende cijfers op gebied van productie, export en consumptie van varkensvlees. Volgend jaar gaat het naar verwachting de andere kant op. Bovendien kan de verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest de boel flink op zijn kop zetten.

De EU verwacht dit jaar een 1,5 procent hogere varkensvleesproductie te realiseren dan in 2017. Ondanks een 1,2 procent stijgende consumptie van varkensvlees in de EU –gemiddeld 32,5 kilo per inwoner– zal toch meer naar derde landen geëxporteerd moeten worden. De raming is een exportstijging van 2,5 procent.

In 2019 wordt een dalende productie, consumptie en export van varkensvlees in de EU verwacht. het effect van gedaalde zeugenaantallen in met name Roemenië, Polen en Duitsland zal dat pas doortikken in de varkensvleesproductie. De uitbreiding van de zeugenstapel in Spanje en Italië en de toenemende bigproductie compenseren dat. De EU voorspelt een afname van de varkensvleesproductie in 2019 met 1 procent. De export zal 5 procent dalen en de gemiddelde varkensvleesconsumptie met 0,7 procent.

Onzekere factoren


De meest onzekere factoren bij de vooruitzichten zijn de handelsoorlogen en de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP). Als meer belangrijke varkensproductielanden in de EU geconfronteerd gaan worden met AVP-besmettingen kan dat grote effecten hebben, met name op de productie en de exportmarkt. Zo zijn in Roemenië dit jaar (tot oktober) 300.000 varkens geruimd. Dat heeft een flinke impact op de varkensvleesproductie in dat land. Maar ook de handelsstromen worden op zijn kop gezet. Na de uitbraak van AVP in België hebben diverse landen de import van Belgisch varkensvlees stopgezet. Daarom moesten exporteurs van Belgisch varkensvlees plotsklaps voor 60 procent van hun normale exporthoeveelheid (3 procent van de nationale productie van België) andere afzetmarkten zien te vinden. Dat zorgde voor een negatieve impact op de prijsvorming van varkens en dalende inkomens van varkenshouders. En dat bij de toch al lage varkensvleesprijzen die naar verwachting aanhouden tot eind dit jaar.
Dat vermeldt de korte termijn vooruitblik (herfsteditie) van de Europese Commissie op agrarische markten in 2018 en 2019.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer