Minder+varkenshouders+vliegen+uit+de+bocht
Nieuws
©

Minder varkenshouders vliegen uit de bocht

Varkenshouders die tot de risicodoelgroep van de NVWA behoren, houden zich steeds beter aan het aantal dieren dat zij op hun bedrijven mogen hebben. Het aantal overschrijdingen van de hoeveelheid varkensrechten dat op hun bedrijf rust, blijft dalen. Dat blijkt uit een overzicht van NVWA-inspecties over de afgelopen drie jaar.

Minister Schouten van LNV deelt de resultaten van de inspectiecijfers in haar antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer. In 2015 zijn 84 varkensbedrijven en 6 bedrijven met pluimvee én varkens geïnspecteerd door de NVWA. Bij 56 van die bedrijven was het aantal gehouden varkens hoger dan het aantal aanwezige varkensrechten. Bij 29 van deze ondernemers werd een proces-verbaal opgemaakt.

Het jaar erop zijn 167 bedrijven met varkens gecontroleerd en 5 bedrijven met de combinatie varkens en pluimvee. Er werden 28 overtredingen geconstateerd wat betreft op het bedrijf rustende dierrechten en het aantal gehouden varkens. Bij 17 van die overtreders is een proces-verbaal opgesteld. Ook bij één ‘combinatiebedrijf’ kwam het aantal varkensrechten en het werkelijk gehouden aantal varkens niet overeen en ook dat bedrijf ontving een proces-verbaal.

In 2017 zijn 125 varkensbedrijven gecontroleerd op dieraantallen en dierrechten en 3 bedrijven met varkens en pluimvee. Bij 27 van de geïnspecteerde varkensbedrijven was het aantal op het bedrijf rustende aantal varkensrechten lager dan het werkelijk aantal gehouden dieren. In 16 gevallen was de overschrijding dusdanig dat een proces-verbaal werd opgesteld.

Beter in balans


Op basis van het aantal opgemaakte processen-verbaal kan worden geconcludeerd dat het varkenshouders steeds beter lukt het aantal varkens en het aantal varkensrechten in balans te krijgen. Toch kunnen de inspectiecijfers volgens LNV-minister Schouten niet worden geëxtrapoleerd naar een sectorgemiddelde. Er vindt namelijk een risicogerichte keuze plaats voor het controleren van bedrijven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer