Inzicht+in+varkenshandel+met+derde+landen
Nieuws
©

Inzicht in varkenshandel met derde landen

Nederland is vooral een exportland van biggen en varkensvlees.  LNV-minister Schouten gaf in haar antwoordbrief naar leden van de Tweede Kamer inzicht in de varkenshandel met derde landen. Verrassend is de koppositie van China wat betreft de Nederlandse import van varkensvlees.

Schouten liet de varkenshandelszaken met landen buiten de EU op een rijtje zetten naar aanleiding van schriftelijke vragen van Partij van de Dieren in aanloop naar de Informele Landbouwraad van 23 tot 25 september.
In de eerste negen maanden van 2018 heeft Nederland geen enkel levend varken geïmporteerd uit landen buiten de EU. Wel zijn er 148 zendingen met levende varkens geëxporteerd naar derde landen. Het gaat om 63 vrachtwagens naar Servië, 9 vrachten naar Moldavië en 5 zendingen via de weg naar Albanië. 39 zendingen met levende varkens gingen via de luchthaven van Brussel naar Israël.

Varkensvlees import


In 2018 zijn tot en met september 612 partijen varkensvlees via Nederland ingevoerd in Europa. Hiervan waren 519 partijen bestemd voor Nederland. Het aantal zendingen dat Nederland importeert vanuit China is met 390 stuks het grootst. Uit Marokko werden 54 zendingen ontvangen en uit Canada 29 zendingen. Uit de VS werden 13 zendingen en vanuit Rusland 12 zendingen met varkensvlees geïmporteerd.

Varkensvlees export


Het vervoer van varkensvlees vindt zowel plaats over de weg als door de lucht. In 2018 zijn tot nu toe 12.254 zendingen vers varkensvlees geëxporteerd. De grootste afnemer is China met 5.112 zendingen, gevolgd door Hongkong (1.613 zendingen). Canada staat op de derde plaats van afnemers met 1.311 zendingen. Deze zendingen vanuit Nederland worden via een ander EU-land doorgevoerd. Naar de VS gaan 1.296 zendingen en naar Australië 726 zendingen.
Bevroren Nederlands varkensvlees is dit jaar al 5.211 keer geëxporteerd. Japan is veruit de grootste afnemer met in totaal 3.155 zendingen (waarvan 1.709 zendingen via een ander EU-land). Zuid-Korea ontving 1.019 zendingen, de Verenigde Arabische Emiraten 178 zendingen en Angola 105 zendingen. Varkensvleesproducten zijn 1.506 keer geëxporteerd door Nederland. Oekraïne ontving met 499 stuks de meeste zendingen met dergelijke producten. Naar Irak waren er 114 zendingen. Naar Turkije waren dat er 106, naar Bahrein 90 en naar Servië 46 zendingen.

Varkensperma


In 2018 heeft Nederland tot nu geen varkenssperma geïmporteerd. Wel is 319 keer varkenssperma voor export verzonden. De top drie landen zijn Rusland (227 zendingen varkenssperma), Filipijnen (39 stuks) en Japan (33 zendingen).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  85 %
Meer weer