VKON+Innovatie+Groep+Varkenshouders
Blog
©

VKON Innovatie Groep Varkenshouders

Van netwerken komt netwerken. Zo kwam ik voor de zomervakantie tijdens een brainstormsessie in aanraking met VKON. Dit is een innovatief kennis- en praktijkcentrum in Den Ham. Wellicht als ik er bij vertel dat zij 'Het beste idee van Varkensland' organiseren er een lampje gaat branden bij u.

Het is een nog vrij jonge organisatie die vanaf 2011 bestaat. Zij huren een gedeelte van het pand van de Dierenkliniek Den Ham. Zo is de link met gezondheid en dieren al snel gemaakt. Een aantal dierenartsen zijn dan ook betrokken bij projecten die VKON uitvoert. Eigenlijk werkt VKON vanuit drie pijlers: kennisdeling, onderwijs en onderzoek. Dit geldt voor de hele agrosector.

Maar hoe moet je nu weten welk onderzoek er leeft in de varkenssector en hoe krijg je varkenshouders zo gek dat ze mee gaan doen? VKON heeft dit handig aangepakt. Door te starten met een klein groepje varkenshouders die innovatief zijn ingesteld of het leuk vinden dat er wel eens een student langskomt voor een interview of onderzoek. Ondernemende  varkenshouders die mee willen denken om als bedrijf dan wel als sector vooruit te komen.

Dit groepje is onlangs voor het eerst bij elkaar geweest. De energie spatte er vanaf. VKON heeft vele connecties om zo subsidies te kunnen ontvangen om projecten uit te kunnen voeren. En gelukkig is de tijd voorbij dat je dit als varkenshouder voor niets moet doen. Ik heb wel eens eerder meegedaan aan projecten, maar dat kon in eigen tijd, want je leerde er toch van?

VKON beseft dat de tijd van de varkenshouder schaars is en hij best tijd en energie in kennisdeling wil stoppen. Maar dit moet hem ook wat opleveren. Ik verwacht dan ook dat jullie nog veel gaan horen van VKON Innovatie Groep Varkenshouders (VIGV) en hoop dat jullie denken: 'Maar daar wil ik ook wel bij.'

Ruth van der Haar
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer