3+M%E2%80%99s+houden+verbetering+gezondheid+tegen
Nieuws
©

3 M’s houden verbetering gezondheid tegen

Varkenshouders weten wel hoe de gezondheid op hun bedrijf het beter kan. “Ze weten wel dat ‘mix is niks’ maar doen het toch”, houdt dierenarts Arjan Schuttert, de volle zaal met varkenshouders voor tijdens de Boerenavond in Markelo op 18 oktober. “De 3 M’s: maar, mits, misschien, houden ze tegen. Daardoor schiet het niet op. Begin nu eens echt te werken aan een betere gezondheid.”

Vanuit zijn ervaringen in de dagelijkse praktijk op de varkensbedrijven en de reizen naar het buitenland kent Schuttert legio voorbeelden waarmee de gezondheidsstatus op het bedrijf beter kan.  Het is volgens de dierenarts duidelijk: de mens zelf is de belangrijkste risicofactor bij het verspreiden en instandhouden van ziektes.

Oplegbeleid moet anders

Een van de zaken waar varkenshouders het veel beter kunnen doen is het oplegbeleid. Schuttert: “Varkenshouders willen bij het opleggen de biggen splitsten in beren en gelten en uniform opleggen. Terwijl iedereen wel weet ‘een mix is niks’, je bent dan alleen maar ziekten aan het verspreiden. Met mooi uniform opleggen maak je het nog erger dan heb je het zomaar over drie weken leeftijdsverschil en daarmee drie verschillende weken aan ziekten. Stop er eens mee en maak een begin met opleggen op leeftijd en tomen bij elkaar houden. Werk ook binnen weekgroepen, biggen terugleggen naar een andere groep kan niet meer.”

20 seconden wassen  

Een heel eenvoudige maatregel die iedere varkenshouder direct kan toepassen is beter handen wassen. Want met vuile handen verspreiden varkenshouders en medewerkers heel gemakkelijk ziektekiemen tussen de afdelingen en diergroepen. “Pas als je 20 seconden lang de handen wast, zijn ze goed schoon”, zegt de dierenarts. “Dat doet bijna niemand. Om het gemakkelijker te maken raad ik daarom aan om handschoenen te dragen. Een goede handhygiëne is wat mij betreft belangrijker dan douchen. Want met omkleden, schone kleding en schoeisel en een hoofddeksel haal je eenzelfde effect.”

De laarzenwasser moet volgens de dierenarts overigens ook direct de deur uit. “Vervang die door een simpele hogedrukspuit. Alleen daarmee bereik je het gewenste effect.” Qua schoonmaken is de centrale gang heel belangrijk. Die moet direct na het verplaatsen van dieren weer schoon en ontsmet.

 Vrachtwagen weg

Voor wat betreft de externe veiligheid is de aan- en afvoer  van dieren een belangrijk aandachtspunt. “De vrachtwagen moet weg bij de deur”, zegt de dierenarts. “Gebruik een laaddok en houdt de chauffeur op afstand. Slachtzeugen zet je zelf aan de weg. Helaas kun je niet zomaar meer samen met de chauffeur koffie drinken na afloop.”

Varkenshouders die aan de slag willen met een betere gezondheid, kunnen een biosecurity check laten uitvoeren. Dat levert een beter inzicht in het eigen bedrijf en dat van collega’s en een plan van aanpak. “De mens maakt daarbij het verschil”, sluit Schuttert af. “Want ‘it takes people to make pork’.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer