Gaan+varkens+hout+eten%3F
Nieuws
©

Gaan varkens hout eten?

In Noorwegen loopt een proef met het bewerken van hout om het geschikt te maken voor varkens. “Varkens zullen heus geen hele bossen gaan eten”, zei Rob Bergsma, onderzoeker bij Topigs Norsvin, tijdens de Ondernemersdag Varkenshouderij. “Wel zullen varkens nog meer restproducten gaan eten. De vertering van ruwe celstof wordt dan ook belangrijker. En we kunnen daar in de fokkerij ook op selecteren.”

Het verder verlagen van de voerconversie is belangrijk voor de varkenshouders. Tot nu toe is dat vooral gelukt doordat de varkens harder groeien en doordat ze magerder zijn geworden. Volgens Bergsma heeft het magerder worden nu wel de ondergrens bereikt. De markt wil dat niet meer. Nu is het dus zoeken naar andere punten om de voerconversie verder te verlagen. Daarbij kijkt de fokkerij-organisatie onder andere naar verschillen tussen varkens in hun reactie op ziektes (de immuunresponse), het gedrag en het groeipatroon van het dier.

Selectie op vertering


Onderzoek naar de verschillen in vertering van de voedingsstoffen loopt al. De vertering van vet blijkt niet erfelijk bepaald te zijn, die van energie en eiwit wel. Bij eiwit is er een verbetering van 0,2 procent per jaar mogelijk door erfelijke selectie. “Dat lijkt weinig, maar je gaat in 10 jaar dan toch 2 procent vooruit en dat is voldoende om het mee te nemen”, zegt Bergsma.

Een betere vertering van eiwit is van belang. De verwachting is namelijk dat de prijzen voor eiwit gaan stijgen. Momenteel zijn die naar verhouding nog laag omdat er veel eiwitrijke grondstoffen vrijkomen als bijproduct van de bio-ethanol industrie. Dat gaat waarschijnlijk veranderen omdat de productie van bio-ethanol uit graan onder druk staat. Graan is nodig voor de voeding van de mens en er zullen andere grondstoffen worden ingezet voor bio-ethanol waardoor er minder eiwitrijke bijproducten op de markt komen.

Ruwe celstof vertering


Nieuw is de selectie op de vertering van ruwe celstof. Dat is eigenlijk een vreemd selectiecriterium, want een varken kan zelf de ruwe celstof niet verteren. De microbiota (bacteriën en andere micro-organismen) in de dikke darm zorgen voor de vertering van de ruwe celstof. Tussen verschillende varkens zit er wel verschillen in de samenstelling van de microbiota in de dikke darm en daarmee ook verschillen in de vertering van ruwe celstof. Bergsma: “We hebben kunnen aantonen dat de verschillen in microbiota erfelijk zijn. Dus kunnen we er ook op selecteren. Dat onderzoek is nog heel ingewikkeld en duur. Het zal nog wel een jaar of vijf tot tien duren voordat we daar de effecten van kunnen zien.”

Het onderzoek in Noorwegen naar gebruik van bomen als bron voor voer is gericht op visvoer. Viskweek is in Noorwegen dan ook een belangrijk .

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer