AVP+en+wat+ga+jij+doen%3F
Blog
©

AVP en wat ga jij doen?

En dan opeens, wanneer je het niet verwacht, dan is het er… Het eerste geval van Afrikaanse varkenspest in onze buurt, België. Dat dit voor iedereen in onze sector schrikken is, is overduidelijk. Ik merk dat alle herinneringen en de bijbehorende emoties, die de meesten van ons na de uitbraken van varkenspest en mond- en klauwzeer ver weg gestopt hadden, terug zijn alsof het gisteren was. Zo heftig is een uitbraak van een besmettelijke dierziekte. Ook bij mezelf merk ik dat de herinneringen nog erg levendig zijn.

Toch is deze wake-up call ook goed. Het biedt ons de mogelijkheid om nog een keer extra te kijken naar de preventieve maatregelen die we zelf kunnen nemen. En dat gebeurt ook door alle sectorpartijen samen, daarnaast wordt over de varkenspest geschreven en gepraat, wat ervoor zorgt dat ook buiten onze sector awareness ontstaat. En dat is pure winst.

Ook moet ik een kritische opmerking plaatsen. Op verschillende fora wordt uitgebreid gediscussieerd over wie welke fout gemaakt heeft en wat anderen allemaal moeten doen om de risico’s te vermijden. Sommige discussies zijn heel zinnig, anderen wat minder. Waar ik via deze blog voor wil pleiten is ook die discussie te voeren op je eigen bedrijf. Discussieer met je dierenarts, adviseurs, medewerkers en partner over wat jij zelf in jouw situatie kunt doen. Dat gaat over het kritisch onder de loep nemen van je eigen biosecurity. Is die wel zo waterdicht als je denkt, of zijn er i-tjes die nog een puntje missen. Maar ook het nadenken over of je voorbereid bent op een stand still. Als er 72 uur geen voer geleverd mag worden, kun je dat opvangen? En natuurlijk het vervoersverbod. Hoe goed ben jij daarvoor klaar?

Laten we ervan uitgaan dat de Belgen het probleem in de Ardennen succesvol aanpakken. Dan blijft toch nog de dreiging van Oost Europa bestaan en dat zal voorlopig ook nog zo zijn.  Dat betekent dat we op de lange termijn de dreiging houden en dus ook waar mogelijk alles moeten doen om varkenspest weg te houden. Op macroniveau doen dat de sectorpartijen en op microniveau ben jij aan zet. Dus wat doe jij?

Manon Houben
Varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer