Driedeling+in+AVP%2Dgebied+Belgi%C3%AB
Nieuws
©

Driedeling in AVP-gebied België

In het met Afrikaanse varkenspest besmette gebied zijn aanpassingen doorgevoerd. Er is nu een flink kleiner kerngebied waar nog een verbod op jagen, voederen en toegang voor onbevoegden geldt. Er komen afrasteringen en daarbuiten een bufferzone en daaromheen een observatiegebied.

De aanpassingen zijn doorgevoerd op basis van de vindplaatsen van met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen. Die vindplaatsen liggen in het kerngebied van  ruim 12.500 hectare groot. Daar gelden nog de strengste maatregelen: een verbod op jagen, voederen, vervoer en het betreden door onbevoegden. Daarnaast wordt actief gezocht naar kadavers van wilde zwijnen die allemaal worden onderzocht.

In de bufferzone van 29.000 hectare rond het kerngebied is ook jagen, voederen en het betreden van het gebied verboden. Bosexploitatie mag wel plaatsvinden op basis van individuele uitzonderingen. Ook hier wordt actief gezocht naar kadavers. In dit gebied komt een netwerk van hekken te staan.

Jagen verplicht

Het observatiegebied van 21.000 hectare ligt tussen de bufferzone en de Franse grens. Ook hier wordt actief gezocht naar karkassen van everzwijnen. In deze gebieden is de jacht op wilde zwijnen verplicht en alle dode zwijnen moeten wel worden gemeld. Jagers moeten een training hebben gehad in de bio-security maatregelen die bij het jagen gelden. Het betreden van het gebied is alleen overdag toegestaan.

Ook buiten deze zones moet ieder dood wild zwijn verplicht worden gemeld. De maatregelen gelden voorlopig in ieder geval tot 14 november.

Het aantal met Afrikaanse varkenspest besmette everzwijnen is opgelopen naar 96 (stand 16 oktober).

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer