Omheining+rond+besmet+gebied
Nieuws
©

Omheining rond besmet gebied

Rond het met Afrikaanse varkenspest besmette gebied komt een omheining te staan en alle wilde zwijnen binnen het gebied zullen worden gedood. Dat meldt een woordvoerder van de Waalse landbouwminister, volgens een bericht op Vilt.be. Op last van de Belgische landbouwminister Ducarme is afgelopen weekend een start gemaakt het met doden van alle gehouden varkens in de besmette zone. Inmiddels is bij 20 wilde zwijnen een besmetting met Afrikaanse varkenspest vastgesteld.

Op de varkensbedrijven in de met AVP besmette regio in Belgisch Luxemburg zijn ruim 4.000 varkens aanwezig. Deze varkens zijn vrij gebleven van de Afrikaanse varkenspest, blijkt uit onderzoek dat na de eerste uitbraak bij de wilde zwijnen is uitgevoerd. Om te voorkomen dat de ziekte toch wordt overgedragen naar gehouden varkens en daarmee de varkenssector in België verder in de problemen komt, worden alle varkens in de besmette zone gedood.  Daarnaast zal meespelen dat de varkens binnen de besmette zone niet voor slacht aangeboden kunnen worden, ook al zijn ze niet besmet. Het doden en opruimen van de gedode varkens is naar verwachting dinsdag 2 oktober gereed.

Omheining

Naast het ruimen van de gehouden varkens, zullen ook wilde zwijnen worden gedood. Daartoe worden momenteel alle kadavers van everzwijnen in het besmette gebied opgespoord en onderzocht. Rond 14 oktober moet dan bekend zijn binnen welk gebied er besmette wilde zwijnen rondlopen. De verwachting is dat dit gebied kleiner is dan de huidige zone van 10 kilometer rondom Etalle. Het kleinere gebied krijgt dan een sterke omheining van 1,5 meter hoog. Binnen dat gebied leven naar schatting 500 tot 800 wilde zwijnen, terwijl er in de 10 kilometer zone circa 2.000 wilde zwijnen leven. De wilde zwijnen binnen het afgerasterde gebied zullen allen worden gedood of sterven door de Afrikaanse varkenspest.

Zie ook Preventieve euthanasie in AVP-zone België.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer