Preventieve+euthanasie+in+AVP%2Dzone+Belgi%C3%AB
Nieuws
©

Preventieve euthanasie in AVP-zone België

De varkens op de varkensbedrijven in de besmette zone rondom Etalle in het Belgische Luxemburg worden preventief gedood. Dat heeft de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme zondagavond bekend gemaakt. Verspreiding van de Afrikaanse varkenspest naar gehouden varkens moet hiermee worden voorkomen. De EU ondersteunt de maatregel.

De Belgen vrezen dat zonder de preventieve euthanasie de Afrikaanse varkenspest van de wilde zwijnen over kan gaan naar een varkensbedrijf. Dat zou voor de Belgische varkenssector desastreus kunnen uitpakken. De sector vertegenwoordigt in België een waarde van jaarlijks 1,5 miljard euro en 15.000 rechtstreekse arbeidsplaatsen.

In het besmette gebied geldt momenteel al een jachtverbod en een wandelverbod. En er is een vervoersverbod voor varkens en varkensproducten. In de bufferzone rond het besmette gebied wordt de populatie wilde zwijnen zoveel mogelijk beperkt. Inmiddels zijn negen met AVP-besmette wilde zwijnen gevonden, allemaal in het vastgestelde besmette gebied. Bij de gehouden varkens in het gebied is geen AVP-besmetting gevonden.

Nederland


Minister Schouten heeft maandag 24 september een brief over de situatie rondom de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België naar de Tweede Kamer gestuurd. Schouten geeft daarin opnieuw aan dat er momenteel geen aanvullende maatregelen in Nederland nodig zijn. Wel heeft de minister overleg gehad met alle betrokken partijen. De deskundigen zien nog geen noodzaak tot het binnenhouden van varkens met uitloop, omdat er momenteel geen besmetting is bij wilde zwijnen in Nederland. De deskundigengroep bekijkt momenteel wel of de maatregelen voldoende zijn en zal hierover binnenkort definitief adviseren.

Overleg provincies


De minister heeft verder overleg gehad met de provincies over de aanpak van de wilde zwijnenpopulatie. Dat blijkt ook uit de antwoorden op de vragen van Kamerleden Jaco Geurts en Helma Lodders. De provincies weten volgens de minister wat hun verantwoording is. En ze kijken samen naar preventieve maatregelen om de kans op introductie of verspreiding van de ziekte zo klein mogelijk te maken.

Brief aan Tweede Kamer over AVP

Antwoord op Kamervragen over AVP

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer