Mestverwerking+boost+geven
Nieuws
©

Mestverwerking boost geven

Laten zien dat mestverwerking in Nederland op een verantwoorde manier kan. Dat is een belangrijk doel van Dumipro: de zojuist opgerichte belangenorganisatie van duurzame mineralen producenten. De organisatie moet er volgens voorzitter Claudia van Genugten onder andere voor zorgen dat er meer ruimte komt voor mestverwerking. Dat willen we bereiken door te zorgen voor een goed contact met de verschillende overheidsinstanties en alle andere organisaties die bij mestverwerking betrokken zijn.

Duurzame mestverwerking in Nederland is nodig. Dat is volgens Van Genugten duidelijk. Er is een mineralenoverschot in Nederland, terwijl er in een groot deel van Europa en de rest van de wereld juist een uitdaging ligt om aan voldoende mineralen te komen om de bodem vruchtbaar te houden.

De zes bedrijven die hun krachten bundelen in Dumipro zijn al druk bezig met duurzame mestverwerking en willen daarmee als voorbeeld dienen van wat haalbaar is. De organisatie wil op basis van deze ervaringen het aanspreekpunt zijn op het gebied van hoogwaardige mineralenproductie voor overheden, toeleveranciers, afnemers en ketenpartners. Deze partijen kunnen bij Dumipro terecht voor vragen, innovaties en samenwerking.

Meer locaties

Een belangrijk doel van Dumipro is meer mogelijkheden krijgen voor mestverwerking. Er zijn momenteel te weinig locaties waar dit mogelijk is, zegt Van Genugten. “We willen samen met alle betrokken partijen, dus ook de overheden, werken aan oplossingen voor deze problematiek. De eerste reacties op ons initiatief zijn positief.”

"Het is positief dat de verschillende partijen in Dumipro gaan samenwerken", reageert Jan Roefs van het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM). "En dat ze samen willen optrekken met organisaties als LTO en Cumela. We dienen allemaal hetzelfde belang: een circulaire landbouw van de grond krijgen. Daar is mestverwerking een essentieel onderdeel van."

Zes bedrijven op het gebied van mestverwerking bundelen hun krachten in Dumipro. Dat zijn AgroAmerica Horst, Albers, B.A.M. Vermeer, Eraspo, Mestverwerking Fryslan en Orgamex.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer