EuroTier+zet+digitalisering+centraal
Nieuws
©

EuroTier zet digitalisering centraal

De digitalisering in de varkenshouderij rukt op. Het draagt bij aan economische en maatschappelijke voordelen en is voor EuroTier 2018 de reden om dat thema centraal te stellen. De grootste vakbeurs ter wereld voor veehouders vindt plaats van 13 tot 16 november in Hannover.

Het toenemende gebruik van sensoren en camera’s in de veehouderij is een duidelijke trend. Het digitaliseren in de veehouderij is gericht op het ondersteunen van het management, de diergezondheid, het dierenwelzijn en de voedselveiligheid. Automatisch wegen van dieren, continu registreren van de wateropname, het gebruik van een hoestmonitor en berigheidscontrole zijn voorbeelden daarvan.

Maatschappelijke issues

Maar ook is inzet van digitale technieken een kans om adequaat in te spelen op maatschappelijke issues zoals het antibioticagebruik, bigoverleving en milieuaspecten. Zo kunnen varkenshouders met slimme injectietechnieken gezondheidsbehandelingen per individueel dier vastleggen. Een ontwikkeling die door gaat zetten, is via camerabeelden zien wanneer de eerste zeugen beginnen te werpen. Dan kan een varkenshouder op afstand rustig toezien en ingrijpen en doelgericht zorg verlenen als dat nodig is. Ook wordt technieken ontwikkeld om specifieke geluiden van pasgeboren biggen te registreren. Zo kan bijvoorbeeld een big die onder de zeug terecht is gekomen, worden gesignaleerd en gered. Eventueel kunnen aanvullende technieken in die situatie een zeug in beweging brengen om biggen te sparen.

Dierenwelzijn


De druk van consumenten op het verbeteren van dierenwelzijn groeit wereldwijd. Bijt- en vechtgedrag moet tot een minimum worden beperkt. De nieuwste ontwikkelingen die de kwaliteit van leven van een varken verbeteren, worden gepresenteerd. Met slimme technieken maar ook met de meest eenvoudige materialen is verveling bij varkens tegen te gaan.

EuroTier trok 2 jaar geleden 163.000 bezoekers van over de hele wereld naar de beurshallen in Hannover.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer