Minder+belastend+vaccineren+tegen+PRRS
Achtergrond
©

Minder belastend vaccineren tegen PRRS

Wekelijks 500 biggen van circa 5 kilo vaccineren tegen PRRS, mycoplasma en circo is een arbeidsintensieve klus. Stoppen met de PRRS-vaccinatie heeft Twan en Miranda Voermans geleerd dat die enting pure noodzaak is. Maar ook dat het anders kan en stukken prettiger werkt.

Twan, Miranda en hun medewerker waren jarenlang wekelijks ongeveer anderhalf uur in de weer met het vaccineren van biggen. Met zijn tweeën vingen ze de 3 weken oude biggen in de warme kraamafdelingen. De derde persoon zette aan de ene kant van de nek een enting met een combinatievaccin en aan de andere zijde de PRRS-vaccinatie. “De resultaten van die vaccinatiestrategie waren super. Biggen krijgen meer weerstand tegen die kiemen, de uniformiteit van de koppels bleef prima en de TN Tempo-vleesvarkens groeiden hard”, zegt Twan. “Maar wat ons steeds meer tegen begon te staan, was die enorme arbeidsbelasting: wekelijks 2.500 kilo biggen tillen en bij drie personen flink het zweet op de rug.”

Najaar 2017 besloot Voermans, in overleg met zijn twee afnemers van biggen, de PRRS-vaccinatie bij biggen te stoppen. “Dat leverde een enorm arbeidsvoordeel op, maar of het achterwege laten van die vaccinatie verantwoord zou zijn, dat zouden we gaan ervaren”, vertelt de Limburgse ondernemer. “De combinatie-enting tegen circo en mycoplasma is eenvoudig uit te voeren. Biggen opsluiten en dan met de prikstok die ene enting zetten.”

Teruggang


Na een poosje de biggen niet tegen PRRS te hebben gevaccineerd en PRRS-vrije biggen te  hebben geleverd, slopen er weer gezondheidsproblemen in. Voermans merkte onder meer dat de biggen in de kraamstal wat minder vast voer gingen opnemen. “Na spenen werden tomen minder uniform en werd er wat meer gehoest. Met aspirines hield ik het rustig, maar van mijn afnemers hoorde ik dat de groei bij de vleesvarkens wat terugliep.”
Bloedonderzoek wees uit dat het PRRS-veldvirus in het spel was. Het besluit om de biggen extra bescherming tegen dat virus mee te geven, werd resoluut genomen. Voermans: “Ik ga vaccineren omdat het noodzaak is: alleen met gezonde dieren en vakmanschap zijn topprestaties te behalen.” Samen met Loes Kateman van Advee Dierenartsen locatie Ysselsteyn werden in maart 2018 de alternatieven op een rijtje gezet. Suvaxyn PRRS MLV vaccin van Zoetis kan al in de eerste levensweek worden toegediend en geeft varkens minimaal 26 weken effectieve bescherming. “Dat vaccin is wel iets duurder, maar het biedt voor ons gebruiksgemak. Op de vierde levensdag zijn de biggen makkelijk hanteerbaar en is er vaak  al extra mankracht aanwezig op de kraamafdeling. Het kost slechts 3 seconden per big extra en het vangen en tillen van lichtere biggen is stukken minder belastend”, ervaart Voermans. “Entreacties zie ik niet en het loopt weer als vanouds in de kraamstal en in de biggenopfok. De gezondheidsimpuls zal gegarandeerd doorwerken in de vleesvarkensfase, maar het duurt wat langer voordat het complete effect zichtbaar is.”

Bekijk ook de foto's bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer