Hausse+in+bouw+mestsilo%E2%80%99s
Nieuws
©

Hausse in bouw mestsilo’s

De vraag naar mestsilo’s bij veehouders is dit jaar ongewoon hoog. De extreme weersomstandigheden, de afgenomen mestexport en het onvoldoende bijbouwen van grootschalige mestverwerkingsinstallaties zijn aanjagers voor de toename in investeringen in mestopslagen.

Leveranciers van mestsilo’s geven aan dat de extra vraag naar opslag komt vanuit zowel de varkens- als de rundveehouderij. In een normaal jaar nemen offerteaanvragen af als het voorjaar begint. Dit jaar blijven dergelijke aanvragen bij hen binnenstromen. Naast de slechte afzet van mest, speelt volgens de mestsiloleveranciers ook de regelgeving mee. Elk jaar wordt wel een deel van de mestsilo’s na de zogenaamde periodieke controle afgekeurd. Bovendien moeten stalen mestsilo's tegenwoordig schoon worden opgeleverd voordat ze worden gekeurd. Alleen dan is goed te beoordelen of er corrosie optreedt aan de wand en de overgang van vloer naar wand. Hierdoor worden gebreken sneller zichtbaar en zal eerder geherinvesteerd moeten worden.

Export loopt terug


Ook meldt Agrabeton dat de afzet van mest naar Duitsland fors minder is geworden. Dat komt door strenge regels voor mestafzet in bepaalde deelstaten, lagere gebruiksnormen, een kortere uitrijperiode én digestaat uit biogasinstallaties dat niet meer meetelt als organische meststof.
Maar ook speelt mee dat grote mestverwerkingsinitiatieven in Nederland moeizaam van de grond komen. Alleen BioEnergy Coevorden - met een verwerkingscapaciteit van 215.000 ton mest per jaar - is momenteel aan het bouwen. Alle andere grootschalige projecten, waaronder Greenferm in Apeldoorn (350.000 ton), Twence in Zenderen/Hengelo (250.000 ton) en RMS in Groenlo en Venlo (450.000 ton) zitten nog in de vergunnings- of voorbereidingsfase. Onzekerheid over het wel of niet doorgaan van die plannen zorgt ervoor dat meer veehouders investeren in extra mestopslag. Leveranciers van mestsilo’s profiteren volgens Agrabeton voorlopig nog van alle onzekerheden op de mestmarkt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer