Structureel+gaan+voor+zekerheid+bij+PIA
Achtergrond Boehringer Ingelheim

Structureel gaan voor zekerheid bij PIA

Als het plotseling uit de hand loopt met PIA, dan kost dat een vleesvarkenshouder vaak handenvol geld. Bovendien levert de darmaandoening extra werk en kopzorgen op. Om dat alles uit te sluiten vaccineert Peter van Els de 3.500 vleesvarkens structureel met Enterisol. Alweer twee jaar ervaart hij meer werkplezier en extra zekerheid.

Slachtlijnonderzoek, bloedtesten en secties wezen destijds uit dat de vleesvarkens bij Van Els in Elsendorp kampten met chronische en acute PIA. “Het liep niet lekker. De uniformiteit liep terug, er kwamen bleken varkens tussen en soms stierven bijna afleverrijpe dieren plotseling.” Dat voelde hij in zijn portemonnee en ook zijn plezier in het werk werd aangetast. Daarom besloot hij begin 2016 om tegen PIA te gaan vaccineren en zo’n 8.000 euro per jaar extra te investeren in darmgezondheid.

Sindsdien is Van Els elke maandagmorgen 15 tot 20 minuten bezig met het vaccineren tegen PIA. Elke week is een afdeling met 192 vleesvarkens aan de beurt. Momenteel wegen de vleesbiggen gemiddeld 19 kilo als ze op zijn bedrijf komen. Twee weken later worden de dieren via het drinkwatersysteem gevaccineerd tegen die darmaandoening. Via een dosator wordt de intens blauwe entstof uit de emmer gezogen en aan het drinkwater van de te behandelen afdeling toegevoegd. De emmer bevat 2,2 liter water waaraan de inhoud van vier flacons Enterisol en een potje speciale kleurstof is toegevoegd. “Op de automatische piloot doe ik deze wekelijks terugkerende klus echter nooit”, benadrukt Van Els. “Daarvoor is het vaccin te kostbaar. Het moet mijn dieren elke keer weer maximale bescherming meegeven. De voorbereidingen en de opeenvolgende handelingen voer ik daarom strikt even goed uit.”

Checken


Zo stopt hij de dag ervoor met het toevoegen van middelen - als zuren of chloordioxide - aan het drinkwater van de te behandelen afdeling. Ook checkt hij voordat hij de entstof aanmaakt of de dosator goed functioneert en ontlucht hij de aanzuigleiding. “Is het PIA-vaccin eenmaal aangemaakt, dan moet het binnen vier tot zes uur door de varkens zijn opgenomen. Als een technische storing het maximaal beschermen van darmen in de weg zou staan, levert mij dat extra kosten en buikpijn op.”

Van Els streeft constant naar een perfecte PIA-enting. Na inschakelen van de dosator en het sluiten van de blauwe klep en het openen van de gele afsluiter gaat hij naar de te behandelen afdeling. “Checken of het toedienen van de entstof correct werkt.” Hij loopt naar de laatste groepsfeeder en draait de drinkwaterleiding los en wacht totdat de blauwe vloeistof eruit stroomt. Vervolgens zorgt hij ervoor dat de twaalf gelten of beren in elk hok in de benen komen. “Dat wekken doe ik enkele uren later nog een keer. Door ze twee keer te stimuleren om naar de voerbak te gaan en van de entstof te drinken, verwacht ik dat 100 procent van mijn varkens zichzelf heeft beschermt tegen PIA. En dat noteer ik dan ook op de afdelingskaart.”

De belangrijkste winst vindt hij teruggekeerde werkplezier. De voerconversie is in die twee jaar tijd met 0,15 gezakt en de groei is 50 tot 60 gram per dag toegenomen. De uitval is gedaald van 3 procent in 2015 naar 1,9 procent in 2018. “Het loopt gewoon goed en de vaccinatie geeft zekerheid. Incidenteel valt er nu nog een zwaar dier uit en soms is de oorzaak acute PIA, maar de investering is het mij zeker waard.”

Bekijk ook de foto's bij bedrijf in beeld.

Over Boehringer Ingelheim

Boehringer Ingelheim is een internationaal, innovatief farmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en het op de markt brengen van nieuwe...

Lees verder »