AVP+velt+grootste+varkensbedrijf+Roemeni%C3%AB
Nieuws
©

AVP velt grootste varkensbedrijf Roemenië

Het grootste varkensbedrijf van Roemenië is besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest (AVP). De externe biosecurity op het bedrijf met 140.000 varkens zou volgens betrokkenen prima op orde zijn. Mogelijk is het drinken van besmet uit de Donau gewonnen drinkwater de oorzaak van het binnenhalen van het AVP-virus op het bedrijf. Kadavers van door AVP gestorven varkens of wilde zwijnen zouden in die rivier zijn gegooid, meldt de directie van de veterinaire en voedselveiligheid in de provincie Braila. 

Vrijdag 24 augustus werden monsters ingestuurd van een aantal zieke varkens op het Roemeense bedrijf met drie naast elkaar gelegen complexen. Zaterdag werd AVP officieel bevestigd op alle drie de eenheden in het zuidelijke district Braila. Het gehele varkensbedrijf wordt vanaf vandaag (27 augustus) geruimd, meldt de nationale autoriteit voor voedselveiligheid ANSVSA.

In de provincie Braila zijn er tot nu toe 34 uitbraken van Afrikaanse varkenspest vastgesteld in 19 gemeenten. Er zijn bijna 30.000 varkens geruimd in de strijd tegen AVP. Het niet AVP-vrij kunnen houden van het grootste varkensbedrijf van het land is een enorme domper. Als de Donau werkelijk de smetbron blijkt te zijn, dan komt de aanpak van de verspreiding van Afrikaanse varkenspest weer in een heel ander daglicht te staan.

Lees meer over AVP in Roemenië.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer