Sociaal

Vandaag bestond mijn tijdlijn op Facebook grotendeels uit foto’s van hetzelfde mannengezicht met baardje. Vaak met dezelfde tekst, in elk geval met naam en toenaam. Maar ook regelmatig vergezeld van een eigen interpretatie van de afzender. Niet zelden in harde bewoordingen en altijd met de dringende oproep aan de lezer zich te melden, mocht hij of zij weten waar deze man zich ophoudt.

Het is 22 augustus en een paar uur geleden heeft de politie bekend gemaakt dat er een verdachte is in de zaak Nicky Verstappen. En daarbij meteen wie deze verdachte is. Vervolgens zijn de social media ontploft en voelt mijn hele ‘vriendengroep’ en de rest van Nederland zich geroepen foto’s van deze man te delen onder het mom van gerechtigheid.

Ik heb daar moeite mee. Volgens mij zijn de Middeleeuwen al lang voorbij, maar de schandpaal is aanweziger dan ooit. Ondanks dat deze man iets uit te leggen heeft, leven we nog steeds in een rechtsstaat waarbij iemand pas wordt veroordeeld na een eerlijk proces. Maar we spelen voor eigen rechter en riskeren zelfs dat niemand het verhaal ooit te horen krijgt omdat de man al dan niet uit vrije wil de rechtbank niet meer haalt.

Ongeveer tegelijkertijd woedde een hevige privacy-discussie in een besloten agrarische Facebookgroep waarvan ik lid ben. Namen zal ik niet noemen, maar er waren ‘privé-boodschappen’ bij de agrarische pers terecht gekomen en die had daarover gepubliceerd. Dat is niet netjes, dat klopt. Maar in het licht van de Verstappen-verdachte leek deze discussie ineens wel erg opportunistisch. We moeten alles kunnen delen, totdat het over onszelf gaat.

Ik weet nog goed wat de reacties waren toen leden van actiegroepen stiekem filmopnames maakten in varkensstallen en die online zetten. Ondanks dat niet bekend was waar die opnames waren gemaakt: de toon was gezet en we voelden ons publiekelijk te recht gezet. En nu NGO’s steeds vaker focussen op ‘naming en shaming’ van individuele varkenshouders, wordt de kans groter dat u ook een keer persoonlijk aan de beurt bent.

Sociale media zijn in de meeste gevallen helemaal niet zo sociaal. En dat doen we zelf. Wat dat betreft ben ik nog steeds blij dat we iemand als Jan Vogels in onze sector hebben. Recent een prachtig artikel in de Volkskrant over werken in de varkenshouderij en deze maand bij ons ‘Op de bank’. Niks zwarte Pieten naar de media, maar consequent oprecht, positief en opbouwend online zijn. Daar valt niks te ‘namen en shamen’.  Da’s pas echt sociale media.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer