Poetsen+loont+op+meerdere+fronten
Nieuws
©

Poetsen loont op meerdere fronten

Schoonmaken van afdelingen met kraamzeugen, gespeende biggen en vleesvarkens is een regelmatig terugkerende klus. Maar bij menig zeugenbedrijf staat zo’n schoonmaakritueel van afdelingen met guste en dragende zeugen niet op het programma. Praktisch lastig te realiseren omdat die afdelingen continu in gebruik zijn. Toch zou het met het oog op diergezondheid én imago een goede zet zijn om minstens een keer per jaar grondig te reinigen en ontsmetten.

Het zorgen voor fris ogende afdelingen is geen overbodige luxe. Poetsen kost wat tijd, maar het levert wel betere beelden op. Zo is een filmpje van een afdeling met dragende zeugen geplaatst op de site www.animalstoday.nl. Er wordt ingezoomd op de stoffige en spinnenwebbenrijke omgeving waarin de varkens vertoeven. Het ziet er niet alleen onhygiënisch uit, ook wordt gewezen op de verhoogde kans op stalbranden. Als varkenshouders de brandveiligheid hoog in het vaandel zouden hebben staan, zouden zo’n stalbeelden volgens Animals Today niet gemaakt moeten kunnen worden.

Praktische tip


Bovendien hoeft een varkenshouder niet altijd financieel te investeren in brandveiligheid, tipt de redactie van die site. Werken aan brandveiligheid zit soms in kleine dingen, zoals verwijderen van spinnenwebben en stofdraden. “Van een beetje schoonmaken is nog nooit iemand slechter geworden. En dat mag de varkensboer uit deze beelden zich aantrekken, want in zijn stal is een vonk genoeg om het vuur razendsnel te laten verspreiden via de vele spinnenwebben om de leidingen onder het dak. Zonder sprinklerinstallatie is dit een levensbedreigende situatie voor de varkens en een onnodig bedrijfsrisico voor de boer.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer