Bijna+lege+subsidiepot+remt+asbestsanering
Nieuws
©

Bijna lege subsidiepot remt asbestsanering

Het subsidiebudget van 23 miljoen euro voor de asbestsanering van 2018 is al op. Voor varkenshouders en andere dakeigenaren die de komende periode hun asbestdaken willen saneren, is alleen nog de betrekkelijk kleine subsidiepot van 10,8 miljoen euro voor 2019 nog beschikbaar. De bijna lege subsidiepot zal een rem zetten op de asbestsanering, verwacht Anton Legeland, directeur van LNAgro en betrokken bij Stichting Asbesttrein.

Het aanvragen van subsidie voor asbestsanering kan pas nadat het project is afgerond. Dit jaar is er al zoveel asbest gesaneerd dat het totale subsidiebedrag op is, ook al is dat bedrag tussentijds tweemaal verhoogd. In april steeg het bedrag naar 17,5 miljoen euro, in juli naar 23 miljoen euro. RVO meldt op haar website dat de 23 miljoen euro al op 9 augustus is overschreven. Het budget voor 2018 wordt niet verder verhoogd.

De asbestsaneringsprojecten die in de rest van dit jaar nog worden opgezet en afgerond kunnen nog wel een subsidie aanvragen van het budget van 2019. Dat budget is nog maar 10,8 miljoen euro. Dan is de totale subsidiepot van 75 miljoen euro die beschikbaar was voor de jaren 2016 tot en met 2019 op. Er is momenteel geen enkel zicht op een nieuwe subsidiepot voor asbestsanering. “De vraag is dan ook of alle lopende of op te starten projecten nog wel in aanmerking komen voor subsidie”, zegt Legeland. “Pas begin januari 2019 is daar zekerheid over, terwijl het project dan al is afgerond en de investeringen dus zijn gedaan.”

Subsidie belangrijk


De subsidie voor de verwijdering van asbest is tot nu toe een belangrijk onderdeel bij de financiering van asbestsanering. De subsidie van de landelijke overheid is een bedrag van 4,50 euro per vierkante meter asbest. Per project bedraagt de maximale subsidie daarbij 25.000 euro. “Zonder die subsidie zullen veel varkenshouders en andere ondernemers de financiering lastiger rond krijgen”, verwacht Legeland. “Dat betekent dat er een rem komt op de asbestsanering, terwijl die nu juist goed op gang komt door samenwerkingsprojecten, zoals de Stichting Asbesttrein.”

Legeland heeft al eerder gepleit voor een verhoging van het subsidiebedrag voor asbestsanering, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. Er rest nu niets anders dan een dringend verzoek in te dienen bij het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. “Misschien is het een goed idee dat de POV namens alle varkenshouders en samen met de andere belangenorganisaties naar het ministerie stapt. ”

Bijeenkomst Asbesttrein


Voor varkenshouders en inwoners van het buitengebied in de Achterhoek regio Wichmond, Vorden, Kranenburg, Medler en Hengelo is er op 28 augustus een bijeenkomst over de Asbesttrein. Daar komt de subsidie voor de asbestsanering uiteraard aan bod. De Stichting Asbesttrein is een initiatief van LNAGRO en Synprofect en wordt gesteund door de Achterhoekse gemeenten. Daarbij wordt de asbestsanering in een gebied in één keer aangepakt waarbij de werkzaamheden snel achter elkaar worden uitgevoerd. Dat leidt tot kostenbesparingen en de Asbesttrein verzorgt daarbij ook het aanvragen van de nodige vergunningen. De avond start om 19.15 uur in het Kulturhuis Vorden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer