De+keuze+op+de+rotonde
Blog
©

De keuze op de rotonde

Welke afslag moeten we met ons bedrijf nemen naar de toekomst toe? De provincie beeldt de Brabantse veehouderij graag uit als een rotonde waarop boeren rond kunnen rijden voordat ze een afslag nemen: stoppen of juist investeren in een duurzaam, toekomstbestendig bedrijf. Het maken van de keuze willen ze stimuleren met een pakket ondersteunende maatregelen.

Dit lees je dan in de krant waar de gedeputeerde van onze provincie verbaast is. Dit jaar zijn er nog maar twee aanvragen goedgekeurd na het ingrijpende besluit van 7 juli 2017. Toen werd het stalderen geïntroduceerd. Volgens haar zijn de boeren te afwachtend.

Volgens mij is onze gedeputeerde niet helemaal op de hoogte van wat er allemaal moet gebeuren voordat een aanvraag ter goedkeuring wordt behandeld. In onze gemeente zou er een nieuw bestemmingplan buitengebied worden opgesteld in 2015! Dat geldt ook voor het gebied waar ons bedrijf is gevestigd. Tijdens dat proces om te komen tot een nieuw bestemmingsplan kun je je wensen als ondernemer kenbaar maken. Na overleg met de betrokken ambtenaren hebben wij ervoor gekozen om een aanvraag in te dienen om ons huidige bouwblok te vergroten naar 1,5 hectare. Na het officieel indienen van de benodigde papieren en aanvragen duurt het maanden voordat je te horen krijgt dat er aanvullende informatie nodig is. In die periode passeerde 7 juli 2017 en heeft de gemeente alles in de ijskast gezet. Er moet eerst meer duidelijkheid komen over de te nemen maatregelen die de provincie heeft opgelegd.

Na heel veel overleg, vele tekenuren, een inspraakavond voor de omwonenden en de nodige rekeningen zijn we nu dus 3 jaar bezig om ons bedrijf duurzaam, toekomstbestendig te maken. En dat terwijl wij in 2015 al een keuze hadden gemaakt op de rotonde!

Bovendien vind ik het tekenend dat een provinciaal bestuur wat te pas en te onpas komt met nieuwe regels zo reageert. Onze gedeputeerde doet net alsof dat de normaalste zaak van de wereld is en zegt dan ook nog het niet verstandig te vinden van ondernemers om maar te blijven wachten met het nemen van een afslag op de rotonde. Volgens haar blijven wij rondjes draaien terwijl zij in mijn ogen steeds nieuwe rotondes blijft bijbouwen.

Frank van den Berg
Varkenshouder in Neerloon

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer