Rechtszaken+bedreigen+voortbestaan+vleesgigant
Nieuws
©

Rechtszaken bedreigen voortbestaan vleesgigant

Toekennen van torenhoge schadevergoedingen aan procederende buren, brengen varkensintegratie Murphy-Brown aan het wankelen. Gezinsbedrijven in de staat North Carolina dreigen de dupe te worden van de rechtszaken tegen de multinational, evenals de economie. Landbouwvoormannen vrezen niet alleen voor het voortbestaan van varkensboeren in de VS, maar voor het verdwijnen van de voedselproductie.

De varkensintegratie Murphy-Brown LLC (onderdeel van het in Chinese handen zijnde Smithfield Foods) ligt flink onder vuur in de staat North Carolina. Het bedrijf houdt op circa 450 varkensbedrijven 0,85 miljoen zeugen en produceert ruim 16 miljoen vleesvarkens per jaar. De integrator heeft al drie rechtszaken verloren. 23 aanklachten met nog een kleine 500 eisers zal de rechter nog in behandeling moeten nemen. Kern van elke zaak: buren van boerderijen van de multinational eisen een schadevergoeding vanwege overlast van onder meer geluid, geur, vliegen en zelfs roofvogels.

Op 3 augustus werden zes eisers van een schadevergoeding in het gelijk gesteld door de rechter. De schade is vastgesteld op 473,5 miljoen US-Dollar. Omdat er een maximum bedrag voor zulke vergoedingen is vastgesteld in die Amerikaanse staat, is het verlaagd naar ‘slechts’ 94 miljoen. Bij de vorige twee vonnissen werden schadevergoedingen toegekend van iets meer dan 3 miljoen dollar aan tien eisers (eis 50 miljoen dollar) en 0,63 miljoen aan twee aanklagers (eis 25 miljoen Dollar).

Rondetafelgesprek


Op dezelfde dag als de derde rechtszaak werd afgehandeld, waren ruim 20 landbouwvoormannen aanwezig bij een rondetafelgesprek. Zij bespraken onder meer wat het effect zou kunnen zijn van die uitspraken als er geen actie wordt ondernomen. Volgens de Landbouwcommissaris van Noord-Carolina, Steve Troxler, zou geen varkenshouder in de VS meer veilig zijn om te ondernemen. Ook kan hij het niet begrijpen dat er mensen zijn die ‘landbouw en overlast’ automatisch aan elkaar linken en er alles aan doen de voedselproductie te laten verdwijnen. Want als de varkensintegratie omvalt, zullen varkenshouders geen varkens meer krijgen en zal veel werkgelegenheid verdwijnen. Bovendien kan het aanzet voor het voeren van rechtszaken tegen multinationals in andere agrarische sectoren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer