Druk+op+verlengen+uitrijdperiode+opgevoerd
Nieuws
©

Druk op verlengen uitrijdperiode opgevoerd

De druk op LNV-minister Carola Schouten om de uitrijdperiode van drijfmest te verlengen wordt opgevoerd. Na de brief van LTO Nederland en de POV om die periode te verlengen tot 15 september heeft zij ook een dringend verzoek ontvangen van Cumela Nederland. De brancheorganisatie voor onder meer loon- mestdistributiebedrijven wil tot 1 oktober mest uit kunnen rijden.

Door de aanhoudende droogte kan er op veel land geen dierlijke mest worden uitgereden. “Nood breekt wet” schrijft Jaap Uenk, voorzitter van de sectie Meststoffendistributie van Cumela, in de brief aan Schouten. Vanuit landbouwkundig en milieukundig perspectief is volgens Uenk uitstel van het uitrijverbod voor alle gronden met een maand (tot 1 oktober) noodzakelijk.

De aanhoudende droogte in combinatie met het lange natte en koude voorjaar leidt ertoe dat er veel mest nog niet is uitgereden. Bovendien is het grasland in grote delen van het land in zo’n slechte conditie dat er niet overheen gereden kan worden, zonder blijvende schade te veroorzaken.

Zelfs na voldoende regen zal het nog zeker enkele weken duren voordat de grasmat zodanig is hersteld dat die bemest kan worden. Daarnaast bestaat de noodzaak om extra gras in te zaaien en grasland te vernieuwen.
Ook wijst Cumela op de problemen van de ingedroogde kleigronden. Om de mest op een emissiearme wijze met sleepslangen te verspreiden zal door de harde en gescheurde ondergrond niet goed gaan.

Handhaving van de huidige deadline van 1 september kan volgens Cumela leiden tot het in korte tijd heel veel mest uitrijden in augustus. Zeer ongewenst omdat dat leidt tot een toename van emissie en uitspoeling. Om die redenen dringt Cumela er bij de LNV-de minister op aan om het uitrijverbod met een maand uit te stellen.

Snelle toezegging


LNV-minister Schouten geeft aan in te spelen op de uitzonderlijke droogte en voor boeren en telers zware en onzekere tijden. Praktische knelpunten worden weggenomen door regels te versoepelen. Zo gaat zij inzetten op een een langere uitrijdperiode van mest op akkers. Ook dringt Nederland bij de Europese Commissie aan op coulance bij de regels voor het omploegen (scheuren) van grasland en de vergroeningsvoorwaarden. Een dergelijke versoepeling moet ertoe leiden dat er later dit jaar meer veevoer beschikbaar is.

Met hoeveel weken Schouten de uitrijdperiode gaat verlengen is nu nog niet bekend.
Lees meer over droogtemaatregelen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer