Provinciale+opsteker+voor+Van+Alphen
Nieuws
©

Provinciale opsteker voor Van Alphen

Het biologische varkensbedrijf Alpeko in Herpt heeft de Agrofoodpluim van de maand juni ontvangen. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de provincie Noord-Brabant reikte die pluim uit aan de Joost en Jacqueline van Alphen. “Zij werken hard om klimaatneutraal te ondernemen en gaan voor een eerlijk product, gemaakt met respect voor mens, dier en omgeving.”

Samen met hun medewerkers runnen Joost en Jacqueline van Alphen een biologisch varkensbedrijf met meer dan 400 zeugen en zo’n 1.800 vleesvarkens. Ook hebben ze een automaat aan huis waarin ze maar liefst 37 verschillende biologische varkensvleesproducten verkopen en runnen ze een webshop voor de vleesverkoop.
Van Alphen stelt zelf het voer samen voor de varkens. Alle grondstoffen worden biologisch ingekocht. Ongeveer 65 procent van het rantsoen bestaat uit restproducten uit de biologische voedingsmiddelenindustrie, zoals maïsmeel, tarwegries en sojamelk. Daarnaast verwerkt hij biologische gerst en erwten in het varkensvoer.

Duurzaam werken


Alpeko is pionier op het gebied van duurzaam werken. Er liggen 900 zonnepanelen op de staldaken waarmee het bedrijf en het woonhuis worden voorzien van stroom. De mest wordt op het eigen land en dat van collega-akkerbouwers afgezet. Voor de benodigde warmte maakt het bedrijf gebruik van een houtkachel. Opslaan van stroom is nog een punt waar Van Alphen werk van wil maken.
Van Alphen gelooft sterk in biologisch. Volgens hem is deze sector de ‘kampioen meerkamp’ en maakt het de hele voedselproductieketen van begin tot eind gesloten en circulair. Hij is bestuurslid bij de Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV) en zit ook in de leveranciersvereniging van afnemer De Groene Weg (onderdeel van Vion). Binnen die samenwerkingsverbanden worden prijsafspraken gemaakt. Samen zorgen ze dat de vraag van de consument tijdig en goed aansluit op het aanbod zodat iedereen in de biologische varkensvleesketen een goede boterham kan verdienen.

Verdiend


Alpeko heeft de Agrofoodpluim van juni 2018 echt meer dan verdiend, vindt Gedeputeerde Spierings. “Blije beestjes, een mooie en gezonde omgeving, maar ook de lokale verkoop van verse en biologische producten. Ondernemers als Joost van Alphen vormen een inspiratiebron door hun passie voor het vak en hebben het lef nieuwe werkwijzen te proberen. Hij laat zien dat je ook als individuele ondernemer impact kunt maken, door collega’s in de hele keten op te zoeken en met hen samen te werken. Die samenwerking loont en die inzet verdient het om in het zonnetje te worden gezet.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer