Valse+start+niet+geoorloofd
Blog
©

Valse start niet geoorloofd

Zoals bij het begin van elk leven, zijn ook de eerste paar uren van een big cruciaal voor de verdere ontwikkeling. Uiteraard kan er daarna nog van alles gebeuren, maar als er niet genoeg energie, warmte en biest aanwezig is, dan wordt het al meteen moeilijk.

Technisch gezien weten we al best veel over die eerste levensuren van een big. Maar valt ook nog veel te ontdekken over het hele proces rondom de geboorte. Zaken waar we (deels) al wat van weten en die van belang zijn, zijn de snelheid van het geboorteproces, de biestopname, de temperatuur en het geboortegewicht. Uiteraard spelen nog veel meer factoren een rol en moeten we blijven leren.

Gelukkig is die aandacht voor de levensstart van een big er ook. Zo staat het onderwerp bigvitaliteit hoog op de agenda bij de POV en zijn diverse bedrijven, waaronder wijzelf, ermee bezig. Bij ons is de focus op management en sturing met voer een logische. Waarom is dit nu zo belangrijk? In de algemene discussie wordt bijna weleens vergeten dat het hier ook over economie (prestatie van het dier) gaat. De maatschappelijke discussie is eveneens zeer relevant.

Door te focussen op het meer en beter laten overleven van biggen en kennis te blijven delen, zetten we stappen. Daarvan ben ik overtuigd. Als sector is dat een onderwerp om aan te werken en ons te blijven verbeteren. Dat zal ons helpen beter te communiceren over onze drive om het goed te doen voor de dieren in onze stal. Jammer genoeg ziet nog niet iedereen dat in. Daarom is het aan ons als varkenshouders en toeleveranciers om aan te tonen dat we ons tot het uiterste inspannen: vanaf het prille begin, zonder valse start!

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer