Slechts+drie+keer+Salmonella+in+mengvoer
Nieuws
©

Slechts drie keer Salmonella in mengvoer

Mengvoer voor varkens is in 99,9 procent van de gevallen vrij van Salmonella. In 2017 werden bijna 3.000 partijen mengvoer voor varkens onderzocht. In drie gevallen werd een besmetting met Salmonella gevonden. Dat blijkt uit de inventarisatie van SecureFeed.

Alle mengvoerbedrijven die deelnemen aan SecureFeed nemen steekproefsgewijze monster van het mengvoer en onderzoeken dat onder andere op Salmonella. Mocht het mengvoer besmet blijken met Salmonella dan moet het bedrijf dit direct melden bij SecureFeed. Vorig jaar was dat bij varkensvoeders driemaal het geval.

Blokkeren en terughalen
Zodra er een melding van een Salmonellabesmetting komt, wordt de partij mengvoer geblokkeerd. Varkenshouders krijgen een melding om het voer niet meer te vervoederen en de partij wordt teruggehaald en vernietigd.
De silo waarin het voer heeft gezeten wordt meestal gereinigd en ontsmet. Om mogelijke problemen te voorkomen kan de varkenshouder tijdelijk het drinkwater aanzuren.

Bron opsporen
Het mengvoerbedrijf waar de besmetting is geconstateerd gaat direct zoeken naar de mogelijke bron van de Salmonella-besmetting. Is er een besmette grondstof gevonden, dan wordt de leverancier hiervan geïnformeerd, zodat die andere afnemers op de hoogte kan brengen. Ook worden er monsters genomen in de voerlijnen in de fabriek zodat die ontsmet kunnen worden als dat nodig is.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer