Positieve+eigenschappen+meel+en+persen+combineren
Achtergrond
©

Positieve eigenschappen meel en persen combineren

Het voeren van meel heeft een aantal voordelen voor de voeding van de varkens. Maar ook persen van voer heeft voordelen. Kreel is een voervariant die beide positieve eigenschappen combineert. Op het bedrijf van Jos van Zutphen heeft de nieuwe voervorm van De Heus flinke positieve effecten op de gezondheid van de gespeende biggen. Het antibioticagebruik kon hierdoor drastisch omlaag.

In het meelgedeelte van het nieuwe biggenvoer zitten vooral de grondstoffen die vezels moeten leveren. In de nieuwe biggenvoerfabriek van De Heus in Andel wordt de maalfijnheid daarbij afgestemd op de grondstof. Voor iedere grondstof is het net weer even anders. Het meel gaat daarna niet meer door de pers, waardoor de vezelbronnen goed intact blijven.

Vezels voor darmwerking


“De vezels zijn nodig voor een goede werking van maag en darmen”, zegt Ad Heijneman, adviseur van De Heus. “Door de vezels blijft het voer lang genoeg in de maag, zodat de maag goed zijn werk kan doen. In de darmen zorgen de vezels voor een goede werking van met name de dikke darm. Een ander voordeel van het meelaandeel in Kreel is dat de biggen minder schrokkerig eten. De kans dat ze zich overeten is hierdoor erg klein.”

Voordelen persen


In het geperste deel van Kreel zitten alle grondstoffen waarbij fijnmalen nodig is. Dat zijn bijvoorbeeld eiwitgrondstoffen als soja. De grondstoffen waarvan maar weinig nodig is, zoals vitaminen en mineralen zitten in het geperste deel. Ze worden zodanig met andere grondstoffen voorgemengd dat ze goed verdeeld in het voer zitten. Ook de olie- en vetachtige grondstoffen zitten in het geperste deel. Dit zijn de grondstoffen die in meelvorm de loopeigenschappen van het voer zouden verslechteren. Door ze in het geperste deel te stoppen hebben ze deze nadelen niet meer.
“Kreel is een mooi homogeen voer”, is de ervaring van Jos van Zutphen. “De biggen kunnen het niet selecteren en ze nemen het prima op. Iedere hap voer die een big neemt is hetzelfde.”

Effect gezondheid


Het nieuwe voer dat Van Zutphen sinds half december gebruikt, heeft een groot effect op de gezondheid van zijn gespeende biggen. Het meest opvallende effect is dat hij nu veel minder last heeft van Streptokokken. Voorheen waren er geregeld koppelbehandelingen nodig om de problemen met Streptokokken te beteugelen. Sinds de overschakeling naar Kreel is dit niet meer het geval. De Streptokokken zijn niet weg, maar zorgen ook niet meer voor grote problemen. Het antibioticagebruik is hierdoor gedaald van 39,1 dierdagdoseringen in 2017 naar 2,7 dierdagdoseringen in de eerste drie maanden van 2018.

Start kraamhok


Al in het kraamhok maken de biggen kennis met Kreel. De laatste week voor spenen krijgen de biggen een mengsel van 2/3 prestarter en 1/3 Kreel. Na opleg in de biggenstal krijgen de biggen precies datzelfde mengsel, tot ze hiervan een kilo per big op hebben. Daarna schakelt Jos over naar half om half prestarter en Kreel en vervolgens 1/3 prestarter en 2/3 Kreel. Telkens krijgen de biggen hiervan ook een kilo per big.
De gespeende biggen vreten de Kreel prima. Jos gebruikt geen extra voerbakken. Dat blijkt niet nodig. Dat komt ook omdat de biggen voor spenen al heel goed vast voer opnemen. Gemiddeld ligt de opname op 500 gram per big per dag.

Bekijk hier de beeldreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer