Minder+mest+bij+minder+eiwit+in+voer
Nieuws
©

Minder mest bij minder eiwit in voer

Het is in Nederland misschien al wel goed bekend, in Duitsland is het opnieuw bewezen: een lager eiwitgehalte in het voer betekent minder mest. Met een driefasevoedering met op het einde maar 12 procent eiwit in het voer, kan de productie van mest in hoeveelheid, kilo’s stikstof en fosfaat flink lager. De prestaties van de vleesvarkens blijven even hoog.

Een verlaging van het eiwitgehalte in het voer met 1 procent moet zorgen voor 5 procent minder mest. Dit getal wordt als leidraad gehanteerd. Op het Duitse proefbedrijf Quakenbrück is dit nu uitgetest. Daar vergeleek men het voeren van eenfase voedering gedurende de hele mestperiode met een tweefase en driefase schema. Bij het eenfase schema zat 17 procent eiwit in het voer. Bij het tweefase schema kregen de varkens vanaf 70 kilo lichaamsgewicht voer met 14 procent eiwit. Bij het driefaseprogramma daalde het ruw eiwitgehalte vanaf 90 kilo gewicht naar 12 procent. Wel bleef het lysinegehalte in het eindvoer 0,95 procent. Net als in het voer van de tweede fase.

Daling mestproductie


De mestproductie daalde vooral bij het driefasevoer flink. Ten opzichte van de eenfasevoedering gaat het met 18 procent terug. Bij de eenfase, tweefase en driefasevoedering was de mestproductie respectievelijk 0,503 kuub, 0,485 kuub en 0,412 kuub. De stikstof- en fosfaatgehalten daalden ook flink van 3,96 kilo stikstof en 1,42 kilo fosfaat (eenfase), naar 3,03 kilo stikstof en 1,22 kilo fosfaat per vleesvarken bij de driefasevoedering. Door de lagere eiwitgehalten dronken de dieren minder. Bij de eenfasevoedering was het 734 liter per vleesvarken, bij de driefasevoedering was het gedaald naar 648 liter per vleesvarken.

Daling 6,6 procent


Omgerekend daalde de mestproductie in deze proef 6,6 procent per procent minder eiwit. Dat is ruim boven de 5 procent waarvan wordt uitgegaan. De onderzoekers tekenen daarbij wel aan dat het om een kleine proef gaat en de mestproductie niet lineair daalde. Vervolgonderzoek moet aangeven of deze daling altijd haalbaar is.

Hoge groei


De technische resultaten en slachtresultaten waren vergelijkbaar. De TN 70 x Top Pie vleesvarkens groeiden gemiddeld maar liefst tussen de 963 en 982 gram per dag in het traject van 28 tot 123 kilo. De voederconversie lag daarbij tussen 2,47 tot 2,52. De voerkosten per kilo groei daalden bij de meerfasevoedering. Bij eenfasevoedering waren die 60,98 euro per 100 kilo groei, bij de tweefasevoedering 59,14 euro en bij de driefasevoedering was het 58,73 euro per 100 kilo groei.

Slachtresultaten gelijk


De slachtresultaten waren ook vergelijkbaar. Bij de classificatie met AutoFOM bleek dat enkele onderdelen wat zwaarder waren bij de dieren op de eenfasevoedering. Maar het aantal indexpunten was precies gelijk met 1,022.

Bekijk hier de resultaten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer