Gezondheidsimpuls+door+continue+reiniging
Nieuws
©

Gezondheidsimpuls door continue reiniging

Twee keer per dag gedurende 30 seconden een nevel van reinigingsproduct met micro-organismen in dierverblijven verspreiden, levert veel gezondheid op. Het concept van continue reiniging levert winst op voor de varkens, de varkenshouder, de omgeving en het milieu: er is minder fijnstof en geur. In Hardenberg regeerde het optimisme over het innovatieve hygiëneconcept van Animal Life plus tijdens de officiële aftrap van het project Microbalans in de varkenshouderij in de provincie Overijssel.

Ruim drie jaar geleden is Herman Benjamins gestart met het ontwikkelen van het dynamisch reinigen van stallen. Alleen een kannetje met schoonmaakmiddel en probiotica bij een varkenshouder afleveren is niet de manier om iets gedegen in de markt te zetten. Elke dag met de hand en vernevelapparatuur het middel in de stal krijgen, is volgens de ontwikkelaar als concept gedoemd te mislukken.

Voor oriënterende proeven was dat voor varkenshouder Marco Kunstman geen probleem. Het viel hem op dat de testhokken veel schoner bleven en er minder stalstof ontstond. “Ook de kwaliteit van de biggen uit de drie testafdelingen verbeterde zienderogen in vergelijking met de biggen uit de drie standaard opfokafdelingen. Mijn vleesvarkenshouder vroeg zelfs of de biggen van een andere genetica waren.”

Varkenslong zwak punt


Intussen is het microbalanssysteem volledig geautomatiseerd om de continue werking te borgen. De tijd is rijp om wetenschappelijk aan te tonen wat de effecten zijn van het continu reinigen met micro-organismen. Want de effecten in de praktijk gaan verder dan alleen een betere diergezondheid en dierenwelzijn: ook de fijnstofemissie is lager evenals de ammoniakuitstoot, zo blijkt uit de praktijkproeven. “De longen zijn het zwakke punt van varkens. Als ze in een stof- en kiemvrije omgeving vertoeven zonder tocht, dan verbeteren de longgezondheid en het dierenwelzijn omdat er ook minder ontstekingsreacties optreden aan bijvoorbeeld staartpunten of bij de klauwen”, brengt hoogleraar Johanna Fink-Gremmels als expert vanuit de faculteit diergeneeskunde in. “Als je de balans in de stal op orde kan krijgen met een probioticum, dan krijg je gezonde, vrolijke varkens. Microbalans kan prima passen bij een One Health aanpak: goed voor mens, dier en milieu.”

Passeer Den Haag


Bij vier varkensbedrijven zullen officiële metingen worden uitgevoerd en er zijn nog twee extra testbedrijven. Het moet snel helder worden wat het systeem doet en dat moet dan worden gecertificeerd . Als het goed is kan het zelfs een alternatief zijn voor bijvoorbeeld luchtwassers. Volgens CDA-Europarlementariër, Annie Schreijer-Pierik, sluit dat wensbeeld van vele partijen naadloos aan bij het Europese Klimaatakkoord. “Als de luchtwasser eruit kan, besparen varkenshouders veel energie. Om sneller stappen te zetten in de vergunningverlening kun je beter Den Haag passeren. Ga samenwerken in Euregioverband dan kun je niet alleen ontheffingen aanvragen: ook ligt in Brussel geld op de plank voor innovatieve ontwikkelingen op het platteland.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer