Project+dagontmesting+gestart
Nieuws
©

Project dagontmesting gestart

Het project dagontmesting van De Hoeve Innovatie is gestart. Het project moet voor alle categorieën varkens - kraamzeugen, dragende zeugen, biggen en vleesvarkens/opfokzeugen - een bruikbaar alternatief voor de luchtwasser opleveren. Doel is een ammoniakreductie van 85 procent en tegelijk een beter stalklimaat.

In de vleesvarkensafdelingen op het bedrijf van Hans Verhoeven is de ombouw van de afdeling al klaar. Onder de roosters zijn kunststof goten aangebracht. Dat ging gemakkelijk omdat hier al een ondiepe kelder met riolering aanwezig was.

Kunststof goten


De kunststof goten moeten er nu voor zorgen dat de mest elke dag snel en gemakkelijk uit de stal stroomt. Daarnaast zal de mest ook nog worden gekoeld. Samen met de stalen roosters en maatregelen om hokbevuiling te voorkomen, moet dit 85 procent ammoniakreductie opleveren. Het betere stalklimaat zal daarbij naar verwachting zorgen voor een betere gezondheid en betere resultaten van de vleesvarkens.

Ombouwen met mestpannen


Op het bedrijf van Erwin van der Wielen wordt de biggenstal omgebouwd met mestpannen onder de roosters. De hokindeling is hier hetzelfde als in de vleesvarkensstal bij Verhoeven. Voor in het hok liggen betonnen roosters met daaronder een waterkanaal. Dan een dichte vloer die kan worden verwarmd of gekoeld en daarna het mestkanaal met daarboven stalen roosters. Bij de biggen komen mestpannen onder de roosters, omdat het mestvolume hier te klein is voor een goot. Hier is met een mestpan een goede dagontmesting mogelijk.

Naspoelen


Bij de kraamzeugen wordt ook gewerkt met mestpannen. Doel is hier zonder mestkoeling te werken maar met dagelijks naspoelen. Of dat gaat lukken, zal de proef uitwijzen. Bij de gespeende biggen wordt in principe in eerste instantie ook niet gekoeld. Bij het systeem van dagontmesting bij de dragende zeugen zal wel koeling worden toegepast.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer