Commotie+rondom+geuruitstoot+combiwasser
Nieuws
©

Commotie rondom geuruitstoot combiwasser

Een nog niet gepubliceerd rapport van Wageningen UR zorgt voor commotie rondom combiwassers. De geuruitstoot zou volgens het rapport niet aan de normen voldoen. Provincie Noord-Brabant en de Brabantse gemeenten zijn hierdoor terughoudend met het verstrekken van vergunningen met een combiwasser als middel om de ammoniakuitstoot en geur te verlagen.

Het is momenteel onduidelijk waarom er afwijkingen zijn van de geurnorm en of dat ook bij alle bedrijven waar is gemeten het geval is. Is het de werking van de systemen of heeft bijvoorbeeld het type bedrijf een invloed op de afwijking van de geurnorm? Bij de certificatie van de combiwassers zijn metingen uitgevoerd op droogvoerbedrijven. Het kan zijn dat er op brijbedrijven andere uitkomsten zijn gevonden. Dat is op dit moment speculeren.

Afwachten in Brabant


In ieder geval wachten de Provincie Noord-Brabant en de Brabantse gemeenten de publicatie van het rapport af voordat ze vergunningaanvragen met combiwassers honoreren. De Provincie geeft daarbij ook aan dat ze liever zien dat varkenshouders kiezen voor andere oplossingen dan een luchtwasser om de ammoniakuitstoot met 85 procent te verlagen, zoals dat per 2022 ook voor bestaande varkensstallen verplicht is.

In ontwikkeling


Systemen die de uitstoot al in de stal beperken, zijn inmiddels in ontwikkeling maar moeten in veel gevallen nog worden getest. Waarschijnlijk krijgt het systeem van de mestpan met koeling in het kraamhok - ontwikkeld door Inter Continental samen met R&R Systems - in april de eerste erkenning.

Tijdig andere optie


Het is de vraag of er tijdig voldoende mogelijkheden komen om de uitstoot in alle typen huisvesting voldoende te beperken. Daarnaast zal het niet in alle gevallen mogelijk zijn een nieuw bouwkundig systeem in te bouwen. Een varkenshouder die een mestpan heeft zonder koeling kan die niet zomaar vervangen. Dat is bouwkundig en zeker ook economisch gezien niet altijd mogelijk. De luchtwasser als optie om de uitstoot te verlagen, zal voor een aantal bedrijven de oplossing blijven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  85 %
Meer weer