Praktijktest+geuraanpak+in+stallen
Nieuws
©

Praktijktest geuraanpak in stallen

In Overijssel start een proef om de geur bij vier Sallandse varkensbedrijven op een innovatieve wijze aan de pakken. In de stallen wordt onder meer een vloeibare binder van stof en geurcomponenten toegepast. De provincie heeft 368.000 euro gereserveerd voor het project.

De test betreft het toepassen van het Micro Balans reinigingsconcept van Animal Life Plus. Doel is volgens de ontwikkelaars om wetenschappelijk te bepalen of Micro Balans voldoet aan de certificatie-eisen van de Regeling Ammoniak en Veehouderij (RAV) en Groenlabel stal. De zes ondernemers op gebied van productie van innovatieve microbiële reinigingsmiddelen, reinigingsconcepten, techniek, advies- en handel in de veehouderij hebben dat  concept voor continu reiniging van stallen ontwikkeld.

De middelen bevatten onder meer natuurlijke bacteriën die organisch afval afbreken en omzetten in veilige en geurloze eindproducten. Het middel wordt in de stallucht gesprayd of verneveld. Het is gedurende een jaar uitgeprobeerd op een varkensbedrijf in Bruchterveld. Volgens RTV Oost zou de emissie van stank fors zijn verminderd. Ook was de stal veel minder stoffig, waardoor het leefklimaat van de dieren verbeterd. Maar ook de varkenshouder zelf heeft profijt van de verbeterde stallucht. De werkomgeving wordt volgens Animal Life Plus als prettiger ervaren.

Breder effect


Volgens de ontwikkelaars van het systeem kan het natuurlijke middel de oplossing zijn voor diverse problemen. Schonere lucht lijkt een positief effect te hebben op de diergezondheid, het antibioticagebruik van de varkens kan daardoor lager uitvallen. Ook zou de uitstoot van ammoniak veel lager zijn en een dure maatregel zoals het gebruik van luchtwassers overbodig kunnen maken. Bovendien zou na een ronde minder tijd en minder water nodig zijn om afdelingen schoon te maken.

De praktijkproef moet uitwijzen of het middel verantwoord en betrouwbaar is. Ook moet het antwoord geven op de vraag of het op de markt kan worden gebracht als alternatief voor het beperken van emissies uit stallen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer