Varkensmest+drogen+in+tunnels+biedt+kansen
Nieuws
©

Varkensmest drogen in tunnels biedt kansen

Bob Versleijen van Versleijen Oirlo ziet restwarmte op het varkensbedrijf liever niet verdwijnen in de atmosfeer. Die energie in ventilatielucht is volgens hem optimaal te benutten voor het verlagen van de mestkosten. Analoog aan de legpluimveesector zullen droogtunnels op varkensbedrijven verschijnen.

Volgens Versleijen wordt op een varkensbedrijf al succesvol gewerkt met het OptiSec-systeem. Mest wordt gescheiden met een schroefpers of een andere soort mestscheider, in een dikke en een dunne mestfractie. Die dikke fractie met zo’n 28 procent droge stof wordt op een geperforeerde band gebracht in een tunnel. Ventilatielucht uit de stallen worden volgens een optimaal verdeelpatroon langs en door de mestdroogbanden gestuurd. Door deze gestuurde luchtstroom wordt de mest gedroogd en kan ook nog een deel van of alle dunne factie worden verdampt.  “Of alle vocht kan worden verdampt hangt af van het aanbod van warmte. Zonder toevoeging van energie is de drijfmest van vleesvarkens niet helemaal in te drogen.”
De met vocht verzadigde ventilatielucht verlaat de droogtunnel via een chemische luchtwasser. Elke kuub vocht afkomsig uit de droogtunnel die met de ventilatielucht verdwijnt, betekent een besparing van circa 20 euro.

Stabiel mestproduct


Het doel van mestbanddroging is een stabiele organische mestfractie maken. “Om de mineralen in het product te behouden, moet het drogestofpercentage minimaal 80 procent zijn”, zegt Versleijen. “Lukt het om uit vleesvarkensmest compleet in te dampen tot een mestproduct met 85 procent droge stof, dan vertegenwoordigt dat een bemestende waarde van iets meer dan 60 euro per ton.”

De kosten van een instapmodel van het OptiSec-systeem begint bij circa 100.000 euro. Ondanks de forse investering zullen volgens Bob Versleijen dit jaar nog enkele OptiSec-projecten in de varkenshouderij opgestart worden. “Varkenshouders hebben ruimte om te investeren in mestverwerking. Slimme ondernemers slaan twee vliegen in één klap door meteen te investeren in warmteterugwinning op hun bedrijf. Meer ventileren met drogere lucht is gunstig voor de varkens, mensen in de stal maar ook voor de capaciteit van de droogtunnel.”

Voor een dergelijk oplossing voor het mineralenprobleem op boerderijniveau ziet Versleijen goede kansen. Dat vertelde hij tijdens het symposium over de circulaire varkenshouderij in Nederweert-Eind.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer