Veilig+opvoeren+van+biggengroei
Achtergrond
©

Veilig opvoeren van biggengroei

Het nieuwe Neopigg Shield-voerconcept gaat varkenshouders meerwaarde opleveren. Een veilige groei tot wel 50 gram per dag extra na spenen is haalbaar. Dat is de stellige overtuiging van Kaat Goris, varkensarts en technisch varkensspecialist bij Cargill. “Maar het is niet alleen te danken aan ons eiwitrijkere biggenvoer: het gaat om de totaalaanpak door boer, voeradviseur, dierenarts en fokkerij.”

Het op een veilige manier opvoeren van de biggengroei na spenen is volgens Goris goed mogelijk. “Nederlandse varkenshouders kiezen vaak voor veilige voeders waardoor de groei wat minder is, maar de kans op brokken ook stukken minder is.” Dat Nederland op het groeivlak in de biggenopfok veel laat liggen, bewijst de gemiddelde Growability van 2.250 (percentage overleving na spenen maal het gewicht op 70 dagen in kilo's). Het gemiddelde wereldwijd is 2.700, maar daarbij wordt nog veel gewerkt met zinkoxide en antibiotica. “In Nederland is met slimmer produceren een gemiddelde stijging van de Growability van 100 tot 200 mogelijk. Dat levert dan 10 tot 20 euro per zeug per jaar extra op.”

Veilige groei


Met de eiwitrijke Neopigg Shield-voeders van Provimi is veilige biggengroei te realiseren. De keuze van de juiste eiwitbronnen is zeker de eerste drie weken na spenen cruciaal. Zo moeten eiwitten 3 uur na opname verteerd zijn. “Onverteerd eiwit leidt tot ongewenste fermentatie in de dikke darm en een hogere diarreescore. Dat levert ontstekingsreacties op en het kost energie”, legt Goris uit. “Het draait om het minimaliseren van het aandeel fermenteerbaar eiwit bij biggen, zonder het eiwitgehalte te drukken.”

Zo is aardappeleiwit volgens Goris een prima eiwitbron voor oudere biggen, maar minder geschikt voor een veilig speenvoer. “Er is een groot verschil tussen de verteerbaarheid van aardappeleiwit na 3 uur en na 24 uur. Het bewerkte soja-eiwit in onze vernieuwde biggenvoeders is nagenoeg allemaal verteerd na die paar uurtjes.” Het gehalte aan ruw eiwit op het etiket zegt Goris daarom niets. “Het gaat om de ingrediënten en de snelheid van hun vertering. Maar tot 4 procent meer ruw eiwit in ons biggenvoeder kan dankzij het gebruik van de kwalitatieve soja-eiwitbron.”

Schade beperken


Darmschade na spenen is volgens de varkensarts niet helemaal te vermijden. “Maar middels bepaalde antioxidanten en oliën met omega 3 vetzuren in Shield-voeders is die schade fors te beperken en is sneller herstel mogelijk”, zegt Goris. “Bewerkt lijnzaad bevat stoffen die zorgen voor een dikkere slijmlaag in de dunne darm. Die zogenaamde mucus is gunstig omdat dat de eerste darmafweer is tegen bijvoorbeeld de inwerking van gifstoffen. Inerte vezels mogen vanwege de schrapende werking op de slijmlaag niet te veel in het biggenvoer zitten.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer