Gebaat+bij+kwaliteit+bulktransport
Achtergrond
©

Gebaat bij kwaliteit bulktransport

Transportondernemer zijn is vergelijkbaar met het boerenvak: it’s a way of life. Dat ervaart Roel den Hollander, directeur/eigenaar van Ecotrans. Zijn transportbedrijf in Vorden is gespecialiseerd in bulk- en zakgoedtransport van veevoeders.

Bij diverse productielocaties van diervoeders van onder meer Agrifirm en ForFarmers verzorgt Ecotrans al decennialang het transport en de transportplanning. In totaal werken 220 mensen bij Ecotrans, waarvan 180 chauffeurs. Van de 105 vrachtauto’s is ongeveer 30 procent voorzien van het  Ecotranslogo en gespoten in de bedrijfskleuren. De rest rijdt ‘dedicated’, exclusief voor en in de bedrijfskleuren van diverse mengvoerbedrijven.

"Diervoeders zo efficiënt en goed mogelijk in de juiste silo’s bij de boerenbedrijven krijgen, is de kunst van ons vak," constateert Den Hollander. Specialiseren stelt bedrijven in staat hun corebusiness steeds beter te doen. Zo merkt hij dat diervoederbedrijven steeds meer verschillende producten maken waardoor de logistiek bij de afzet ingewikkelder wordt. “Bovendien zijn de investeringen in bulkwagens fors”, benadrukt hij. “Om die rendabel te krijgen moeten vrachtwagens 15 uur per dag en 6 dagen per week rijden. Daarom verwacht ik dat steeds meer voerfabrikanten het transport en de transportplanning gaan uitbesteden aan specialistische bedrijven.”

Boerenvak snappen


Aan de basis van een transportonderneming staan de chauffeurs. “Ik heb megarespect voor mijn mensen die voor dag en dauw op pad gaan en in weer en wind, met hun voeten soms in de modder, hun voervracht moeten lossen”, zegt Den Hollander. “Ze moeten niet alleen een goede chauffeur zijn om op elk erf met hun 32 ton voer bij de silo’s te komen, ook moeten ze het boerenvak snappen. Chauffeurs zijn onderdeel van de voedselproductieketen en ze moeten secuur en hygiënisch te werk gaan: slangen, banden en wielkasten ontsmetten en overschoenen aan, zeker in periodes dat er dierziekten heersen. Zij zijn erbij gebaat dat het de boeren goed gaat: ze verdienen hun boterham ermee.”

Vakbekwame chauffeurs


Net als in de varkenshouderij is het lastig om vakbekwaam personeel binnen te halen. “We willen de kwaliteit hoog houden en zoeken dus liefst chauffeurs die bekend zijn met de agrarische sector”, zegt Den Hollander. “Varkenshouders die zijn gestopt of boeren of boerenzoons of -dochters die een of meer dagen in de week een chauffeursbaan erbij willen nemen, mogen meteen bij ons aankloppen.”

Kijk voor meer info op www.ecotrans.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer