Druk+AVP+in+en+om+Roemeni%C3%AB+neemt+toe
Nieuws
©

Druk AVP in en om Roemenië neemt toe

In het aan het oosten van Roemenië grenzende Moldavië is de eerste uitbraak van Afrikaanse Varkenspest (AVP) gemeld bij een bedrijf met 8 varkens. In Roemenië zelf is onlangs ook nog een backyard farm met 34 varkens geruimd. De AVP-druk in en om het EU-land lijkt zich flink op te bouwen.

Begin november 2017 werden in Moldavië voor eerst wilde zwijnen aangetroffen die besmet waren met het AVP-virus. Die zwijnen werden toen door jagers gedood en bleken na het testen van bloed besmet te zijn met het AVP-virus.

Nu is het virus dus aangetroffen bij een backyard farm met 8 varkens. De eigenaar van de boerderij in het district Causeni haalde op 27 februari de dierenarts erbij omdat zijn varkens ziek waren. De symptomen waren niet typisch die van AVP. Meteen werden monsters genomen van een dood varken en bloedmonsters van de nog levende varkens. Het centrum voor veterinaire diagnose van de republiek voerde de PCR testen uit en die waren allemaal positief voor AVP. Alle varkens van het bedrijfje zijn geruimd en er is een zonering ingesteld. De oorzaak van de besmetting is niet bekend.

Op backyard farms in Roemenië werden in juli en december 2017 met AVP besmette varkens aangetroffen. Deze AVP-gevallen zijn gemeld bij het OIE.

Lees ook Verspreiding AVP niet te stoppen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer