Praktijk+serieus+aan+de+slag+met+staarten
Nieuws
©

Praktijk serieus aan de slag met staarten

Twee netwerken met meer dan 15 varkenshouders starten per 1 april met het experiment om stapsgewijs te groeien naar niet meer couperen van staarten. Een groep met zeugenhouders met een (op-)fokzeugenbedrijf en een groep met zeugenhouders met een gesloten varkensbedrijf óf een vermeerderaar in samenwerking met een vaste vleesvarkenshouder gaan daar serieus mee aan de slag.

Dat meldt de POV na de informatiebijeenkomst over het houden van varkens met lange staarten, een praktijkgericht onderzoeksproject in de Onderzoeksagenda Varkenshouderij. De animo voor deelname bleek groot te zijn, waardoor meer dan de oorspronkelijk geplande 15 bedrijven mee kunnen gaan draaien in het tweejarig traject. Het willen werken aan maatschappelijke vraagstukken, het verbeteren van dierenwelzijn en gezondheid van varkens op het eigen bedrijf en het zien van marktkansen zijn de meest aangedragen redenen om te willen doen. Daarnaast biedt het niet-couperen varkenshouders arbeidsgemak.

Tijdens de informatieavond zijn de zeugenhouders bijgepraat over het Europees beleid, Nederlandse implementatie en de aanpak van het onderzoek in de praktijk. Wanneer en onder welke voorwaarden is het verantwoord om te stoppen met couperen, stond centraal. Het praktijkonderzoek gaat input opleveren voor die vragen.

Stapsgewijs opschalen


Varkenshouders gaan in netwerkverband experimenteren op het eigen bedrijf en worden begeleid door de eigen adviseurs en door experts. Stapsgewijs worden tomen op de deelnemende bedrijven niet gecoupeerd en gevolgd. Wanneer staartbijten voorkomen en/of beheerst wordt, wordt verder opgeschaald binnen het bedrijf. Ieder bedrijf zal dat in eigen tempo oppakken.

Begin maart starten de varkenshouders met een bijscholingscursus. De risicofactoren op het bedrijf worden in kaart gebracht en een plan van aanpak opgesteld per bedrijf. Tijdens het traject delen zij continu kennis met elkaar, hun begeleiders en experts.

Lees meer over dit staartenproject.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer