Opletten+bij+extreem+weer
Nieuws
©

Opletten bij extreem weer

Bij de huidige weersituatie met flink koude nachten en overdag zon, geldt altijd de waarschuwing om goed op het klimaat te letten. In Amerika, waar de situatie vaak nog wel extremer is, waarschuwen de deskundigen ook om vooral ook extra aandacht te geven aan de biosecurity.

De klimaatregeling in de stal zou de grote verschillen in dag- en nachttemperaturen moeten afvlakken. Na de winter zijn de varkens evenwel toch gevoeliger voor dierziekten, aldus dierenarts Lisa Becton in National Hog Farmer. Volgens de dierenarts is er momenteel en in het komende voorjaar meer risico dat dierziekten als PED, griep, PRRS en Mycoplasma kunnen toeslaan.

Dierziekten buiten houden
Om die dierziekten zo goed als mogelijk buiten de deur te houden zijn strikte biosecurity-maatregelen nodig. Dat geldt voor voertuigen, de aan- en afvoer van dieren en bezoekers. "Het moet duidelijk zijn waar de scheiding tussen vuile en schone weg is. Als je zo'n duidelijke scheiding niet hebt, dan heb je ook geen biosecurity op je bedrijf", zegt Becton. "Daarnaast is het ook noodzakelijk om binnen het bedrijf een duidelijke scheiding aan te brengen tussen de verschillende diergroepen. Want biosecurity houdt niet alleen op bij de scheiding tussen buiten en binnen het bedrijf. Het is ook nodig om verspreiding van ziekten binnen je bedrijf te voorkomen."

Vaccinatie up-to-date
Tenslotte raad ze aan om het vaccinatieschema van de varkens goed up-to-date te houden. Zodat de varkens goed beschermd zijn voor de huidige extreme weersomstandigheden en de te verwachten grote verschillen in dag- en nachttemperaturen nu het voorjaar nadert.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer