Ongedierte+voor+zien+te+blijven
Nieuws
©

Ongedierte voor zien te blijven

De preventieve aanpak van ratten, muizen en vliegen is vaak een ondergeschoven punt bij bedrijfshygiëne op veehouderijen. “Vaak worden we er pas bijgehaald als er overlast is. Dan loop je meteen achter de feiten aan”, zegt Joan Rooijakkers van MS Pest Control. “Doe het goed of niet.”

In de agrarische sector is plaagdierbestrijding volgens Rooijakkers vaak een kwestie van ‘vrijheid en blijheid’. “Dat zit ingebakken bij boeren; ze doen de bestrijding zelf omdat ze daarmee wat denken uit te sparen. Vanaf 2022 zullen Europese regels daar een eind aan maken. Dan wordt het verplicht ongediertebestrijding uit te laten voeren door erkende bedrijven, zoals gewoongoed is in de voedingsmiddelenindustrie”, benadrukt de divisiemanager Europa van MS Agro Pest Control. “Veebedrijven houden zich ook bezig met de productie van voedsel, dus is die verplichting logisch. Want toestanden zoals met Fipronil moet je als veehouderijsector niet willen. Maar ook moet je alles in het werk stellen om stalbrand en het verspreiden van ziektes te voorkomen.”

Minder gif


Het bestrijden van knagers kan door flink wat minder gif te gebruiken. “Met kwistig strooien van gif redden we het niet om overlast structureel aan te pakken. Het bestrijdingsmiddel moet concurreren met smakelijk mengvoer”, zegt hij. “Als je het gedrag van ratten of muizen kent en daar goed op inspeelt, kun je met fors minder gif toe. Dat is doelmatiger en goedkoper.”
Daarom hoopt Rooijakkers, die sprak tijdens de informatiebijeenkomst over Afrikaanse Varkenspest in Asten, dat de sector voortvarender te werk gaat. Dat professionele ongediertebestrijding bij veehouders een geborgd onderdeel van de bedrijfsvoering wordt. “Geen sluitpost, want dan heeft het de veehouder vaak al veel geld gekost, aan bestrijdingsmiddelen en tijd maar vooral ook aan productiederving. Ongedierte voor blijven is altijd het beste. Laat een bestrijdingsplan opstellen en laat het bestrijden aan professionals over. Het is een vak apart.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer