Spaanse+ziekenstal+under+cover+gefilmd
Nieuws
©

Spaanse ziekenstal under cover gefilmd

Varkens op minimaal een van de varkensbedrijven uit de keten van vleesverwerker El Pozo worden ernstig mishandeld. Dat is de conclusie van het Spaanse tv-programma Salvados na het vertonen van schokkende beelden uit een varkensstal.

De in beeld gebrachte varkens hebben gigantische abcessen, ernstige misvormingen, geïnfecteerde wonden en enorme lies- en navelbreuken. Ook liggen er dode varkens in de stal en puilen kadavercontainers uit. Die beelden werden under cover verkregen door samen te werken met de internationale dierenorganisatie Animal Equality. Salvados werd op 4 februari uitgezonden op de Spaanse tv-zender La Sexta.

Commotie


De uitzending bracht flinke commotie in Spanje teweeg. Vooral op sociale media werd hevig gediscussieerd. El Pozo gaf aan dat de beelden gemaakt zijn in de ziekenboeg. Ook beschuldigde het bedrijf de tv-presentator van manipulatie. Het is volgens de vleesverwerker onmogelijk dat dieren zoals getoond in Salvados in de voedselketen terechtkomen. Daar zorgen interne controles en wettelijk opgelegde controles voor. Bovendien vindt El Pozo het heel vervelend voor de varkens, maar ook die worden ziek en worden dan gescheiden van de gezonde dieren. En als de dierenarts ze niet beter kan krijgen, dan worden ze uit hun lijden verlost.

Productban


Naar aanleiding van de ophef in Spanje schreef Animal Rights in België de Colruyt Group en AD Delhaize aan om geen zaken meer te doen met de Spaanse vleesverwerker. Beide supermarkten hebben de producten uit de schappen gehaald die ze van El Pozo betrokken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer