Zero%2Dstal+nabij+Brabantse+proeftuin%3F
Nieuws
©

Zero-stal nabij Brabantse proeftuin?

De Brabantse Proeftuin ‘Agro-As De Peel’ wil de varkensstal van de toekomt, de Zero-stal, binnenhalen. Dit is een duurzame stal voor diervriendelijk gehouden vleesvarkens waarbij geen stank vrijkomt en geen gezondheidsrisico’s voor de omgeving bestaan. Ook wordt ter plekke mest verwerkt.

Zo’n innovatieve stal past op de experimenteerplek vlak bij vliegveld Volkel. Bovendien staat in het beleidsplan van de provincie Noord-Brabant dat er proeflocaties moeten komen. Akkers naast de kruising van de N264 en de N277 zijn daarvoor bij uitstek geschikt.

De Zero-stal bestaat alleen nog maar op de tekentafel. Maar nu lijkt er in de praktijk schot in te komen voor een modern onderkomen voor 3.000 vleesvarkens. De stal is energieneutraal en ook vinden geen emissies plaats van ammoniak, geur en fijnstof. Voor de bouw is volgens Agrifirm en Sweco (ingenieursbureau dat samenlevingen en steden van de toekomst ontwikkelt) zo’n 3,8 miljoen euro nodig. Dat is voor de realisatie van de stal, het uitvoeren van onderzoek en ontwikkeling en het verkrijgen van een emissiefactor voor het innovatieve stalsysteem (opgenomen worden op de RAV-lijst).

Varkenshouder Erik Geene uit Landhorst geeft aan interesse te hebben in de Zero-stal. Hij wil die bouwen en exploiteren bij zijn eigen bedrijf op een steenworp afstand van die proeftuinlocatie. "De belangstelling is serieus, maar we zijn nog heel ver van huis. Het bouwblok zal vergroot moeten worden en er moet een nieuwe vergunning komen. Dat zijn lastige en tijdrovende trajecten."

De varkenshouder wil zelf bijna een derde deel van de totale kosten van de emissieloze stal voor zijn rekening nemen (1,2 miljoen euro). Dat bedrag zou hij ook ongeveer kwijt zijn voor de bouw van een 'normale' duurzame varkensstal.  Geene ziet die 'stal van de toekomst' als een noodzaak: “Maatschappelijk gezien kunnen we het niet meer maken om als varkenshouderij overlast op de omgeving te veroorzaken.”

Voor het ontbrekende geld zijn Agrifirm en Sweco in overleg met de provincie en andere overheden. Agrifood Capital ondersteunt het Zero-stal initiatief. In AgriFood Capital werken overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven samen aan een gezonde toekomst van de regio.

Lees meer over de Zero-stal.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer