Bewerkte+mest+heeft+toekomst+in+Noord%2DBrabant
Nieuws
©

Bewerkte mest heeft toekomst in Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant gaat in het Uitvoeringsprogramma Plantaardig ook gas geven op het dierlijke dossier. Gedeputeerde Staten geven aan toepassingen van bewerkte dierlijke mest te gaan ondersteunen. Daardoor verwachten GS het gebruik van kunstmest terug te kunnen dringen.

Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Agrarische ontwikkeling: “De mestdialogen constateerden dat bewerking van mest de mogelijkheid biedt om de samenstelling van mest aan te passen aan de behoeften van verschillende gewassen. Zo zouden we toe kunnen met minder kunstmest. En daarmee besparen we heel veel aardgas.”

In het uitvoeringsprogramma gaat de provincie met partners en kennisinstellingen een onderzoek verrichten naar nieuwe gewassen voor de toekomst. Dit om meer diversiteit, een betere bodem en schoner grondwater te krijgen. Dat zal ten koste gaan van de 60.000 hectare aan maispercelen in Noord-Brabant.

Noord-Brabant heeft een sterke reputatie in plantaardige teelten. De boomteelt in Zundert en tussen Tilburg en ’s-Hertogenbosch is nationaal toonaangevend. Ook komt 80% van de in Nederlandse geteelde aardbeien uit deze provincie. Ook is Noord-Brabant na Limburg de belangrijkste aspergeprovincie. “In het nadenken over de toekomst van plantaardige teelt in Brabant streven we naar marktleiderschap in kwaliteit en innovatie” aldus Spierings.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer