Met+de+staart+tussen+de+benen
Blog
©

Met de staart tussen de benen

"Wegwezen", brulde de varkenshouder, "van mijn erf af en neem je rommel mee." Zo droop ik af: als het ware met de staart tussen de benen. Het zomaar kunnen betreden van zijn terrein was niet alleen mijn schuld, vond ik. Zo was er geen duidelijke afscheiding tussen schone en vuile weg. Ook kon ik nergens een bordje vinden met een telefoonnummer of kantineaanduiding. De openstaande poort als welkom interpreteerde ik dus verkeerd. Een misverstand. Alles draait om duidelijkheid.

Met de varkensstaart gaat het wat betreft helderheid anders: daar lijkt steeds vaker de krul in te komen. Dat de sector deze uitdaging tot een succes zal brengen, daar ben ik heilig van overtuigd. Allerlei initiatieven in de praktijk dragen daar aan bij. De huisvesting van varkens wordt alsmaar beter en er komt ook weer meer dichte vloer in de hokken. Met name beton is belangrijk voor temperatuursregulatie van het varken.

Steeds meer vermeerderaars realiseren de oppervlaktenorm van 0,4 m2 per big. Ook het maken van meer vreetplaatsen geeft een positief effect op het dierenwelzijn. Fokkerijorganisaties richten zich meer op het fokken van blije varkens: dieren met een hogere serotoninewaarde produceren, werpt op termijn vruchten af. Interessante speeltjes met gefundeerd onderzoek, te denken aan de ‘Spieligel’ biedt perspectief. Maar vooral de voeding van de varkens speelt een belangrijke rol bij het intact kunnen houden van staarten. Een goede buikvulling is ook aanjager van het geluksgevoel door de aanmaak van serotonine. Maar liefst 80 procent van dit hormoon wordt in de buik geproduceerd.

De spreuk: “De liefde van de man gaat door de maag, schijnt dus ook bij varkens op te gaan.” Die krul in de staart terugkrijgen, dat gaat de innovatieve Nederlandse varkenshouders lukken. De vraag is alleen of de sector voldoende tijd krijgt om dit te realiseren en of ze de meerkosten vergoed krijgen. Ik ga voor 30/40: 30 euro per varken en 40 jaar om dit te realiseren of 40 euro per varken en 30 jaar realiseertijd. U mag het zeggen.

Pieter Swinkels
LEAN-coach

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer