#Metoo

Terwijl de laatste drukproef mijn mailbox binnen valt, meldt Nu.nl dat de Londense politie een derde aanklacht tegen Kevin Spacey onderzoekt. Ik ben die hele #metoo discussie wel een beetje beu eigenlijk. Je kunt geen talkshow zien of krant openslaan of er zijn ‘nieuwe gevallen’. Natuurlijk zijn er mensen in machtsposities of met aanzien die hun verworvenheden misbruiken voor eigen gerief. Maar ik ben er van overtuigd dat er ook een omgekeerde beweging gaande is: mensen in net-geen-machtsposities die de hele discussie aangrijpen om een treetje hoger te komen op het politiek of publiek podium. Ik noem geen namen.

Uiteindelijk gaat het erom of iemand doelbewust kwaad wil doen. Daar ligt een mooie parallel met het proefschrift van criminologe Fiore Geelhoed. Zij onderzocht ‘boerenbedrog’: waarom overtreden varkenshouders de regels? En wat blijkt: niets menselijks is varkenshouders vreemd. Het merendeel van de varkenshouders overtreedt regels onbewust of door pech. Slechts een klein deel saboteert de boel bewust, puur voor economisch gewin. Wat dat betreft past de hele discussie over mestfraude ook in het hokje #metoo. Veel lawaai, geruchten en sensatie, maar waar en door wie is er nu feitelijk, daadwerkelijk en doelbewust misleid? Die mensen moeten worden aangepakt.

Geelhoed stelt dat duidelijkheid in regelgeving en waarschuwende handhaving een heleboel ‘gevallen’ kan voorkomen. Simpelweg omdat varkenshouders dan sneller weten dat iets niet mag, waar ze zich nu niet van bewust zijn (de boeven daargelaten).

Het lijkt me dus een prima idee om wat strakker en vooral duidelijker te handhaven. Voor de sector, voor de maatschappij. Als je maar weet waar je aan toe bent. Dan neem je weloverwogen een risico je er niet aan te houden, inclusief de consequenties.

Dit kan prima werken voor regelgeving in de varkenshouderij, want die is zo objectief te maken als een rood verkeerslicht. Waarbij je de post uit Leeuwarden dan dus ook voor lief neemt #metoo

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer