Kennismaken

Als ondernemer vind ik het leuk uitstapjes te maken naar andere sectoren. En zodoende zat ik vorige week in Friesland op een melkveebedrijf. Ik ben betrokken bij een pilot waarin grote melkveehouders (>200 koeien) leren planmatiger te werken. Het ontwikkelen van een goed kennismodel is mijn rol. Elke maand komen we met de groep bij elkaar en discussiëren over een praktisch thema. En zo ontstaat gaandeweg het juiste model.

Het is grappig dat melkveehouders op een bepaalde manier tegen varkenshouders opkijken. Ze zien ons als ondernemers die gewend zijn op de wereldmarkt te opereren en te managen. Die gewend zijn aan het aansturen van personeel en efficiënt werken. Waar ze iets van kunnen leren.

Daar zit zeker een kern van waarheid in. Maar zij hebben ook dingen waar wij wat van kunnen leren. Zo vind ik ze ontzettend open tegen elkaar. Over zaken die hen tegenvallen, financiële kwesties, persoonlijke zaken. Ze stellen zich kwetsbaar op en dat creëert een hele prettige sfeer. Ik ben toegevoegd aan de app-groep en daarin worden zowel grappen als praktische ervaringen gedeeld.

De ondernemers in de groep hebben maar één doel: leren. En vooral van elkaar. Tijdens de laatste bijeenkomst zei er eentje: we kunnen een voorbeeld nemen aan de varkenshouderij, op één ding na: zij zijn steeds meer elkaars concurrent en wij doen het hopelijk nog een tijd samen. Ik snap wel wat hij bedoelt. ‘Buurmans grond is maar één keer te koop’, geldt al langer in de varkenshouderij. Met de fosfaatrechten en de expansiedrift gaat het in de melkveehouderij een beetje dezelfde kant op.

We merken het ook wel in onze Kennissessies. Voor aanvang resultaten delen met een ‘vreemde’ groep blijft een heel gevoelig punt. Helemaal als dat digitaal gebeurt. En stuur je medewerkers maar eens naar een bijeenkomst waar ook uitzendbureaus zijn vertegenwoordigd. Ook daar ligt soms een drempel.

Wie die drempel eenmaal over is, wordt enthousiast. Ook dat hebben we gemerkt. En daarom hebben we voor dit jaar weer een mooie kenniskalender samengesteld. U vindt het bij de januari-editie. Daarbij ook een stickervel, zodat u op uw eigen kalender alvast de data kunt markeren. Wees er snel bij: doordat u via onze kennispartners dit jaar gratis kunt deelnemen, is de kans groot dat de plekken snel vergeven zijn.

Ik zal eens wat varkenshouders meenemen naar de melkveehouders en hen andersom ook uitnodigen bij onze sessies. Zij een beetje meer management, wij een beetje meer openheid. Da’s mooi kennismaken.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer