Specifieke+skatol%2Dgenen+in+zeugenlijn
Nieuws
©

Specifieke skatol-genen in zeugenlijn

Bij de Norsvin-Landras zeugenlijn zijn specifieke genen ontdekt die invloed hebben op de skatol-productie. Het bijzondere is dat deze genen geen effect hebben op andere kenmerken, meldt fokkerij-organisatie Topigs Norsvin. Het biedt extra mogelijkheden om het aantal vleesvarkens met berengeur verder te verminderen.

Alle varkens hebben genen die invloed hebben op het ontstaan van berengeur. De nieuw ontdekte genen komen voor bij het Norsvin Landras en blijken alleen invloed te hebben op de productie van skatol. Ze hebben geen andere effecten op geslachtsgebonden kenmerken. Hierdoor zijn deze genen goed bruikbaar om op te selecteren. Door het ontdekken van de genen die de skatol-productie beïnvloeden is de selectie op berengeur in de zeugenlijnen nu beter mogelijk. De Norsvin landras lijn is onder andere de basis van de TN70 zeugen.

De laatste jaren investeert Topigs Norsvin veel energie in het fokken op verminderen van berengeur. Een van de resultaten hiervan zijn de Nador beren, een selecte groep eindberen, waarbij de kans op berengeur bij de nakomelingen met 40 procent afneemt. Door de nieuwste kennis over bijvoorbeeld de skatol-genen mee te nemen in het berekenen van de fokwaardes zal het aandeel vleesvarkens met berengeur nog sneller dalen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer