Prinsesjes
Blog
©

Prinsesjes

Met de bouw van de nieuwe biggenstal is er ruimte voor eigen aanfok: Het maken van je eigen fokgelten. Dat stond altijd al op mijn verlanglijstje maar de ruimte ontbrak in de oude stallen.

Toen ik wist wanneer de nieuwe stal in gebruik zou worden genomen, heb ik berekend wanneer ik kon starten met het insemineren van zeugen met een York Z lijn beer. Elke twee weken heb ik de drie beste zeugen (geselecteerd op o.a. TSI waarde) uitgekozen. Bij de selectie van de zeugen en later bij de jonge gelten begeleidt Theo Weinans van Topigs Norsvin mij. Dat is maar goed ook want mijn selectie zou op kleur, aaibaarheid en uitstraling zijn. Daar heb je natuurlijk helemaal niks aan.

Ik keek enorm uit naar de dag dat de eerste biggen geboren zouden worden! 27 September was het dan eindelijk zo ver! Maar als ik heel eerlijk ben, vielen de biggen mij wat tegen ... Ik ben natuurlijk enorme dikke vlees typische biggen gewend met dikke billen. Deze Z-lijn biggen zagen er in mijn ogen toch wat armoedig uit. Ze waren wat ieler. Gelukkig is het na een paar weken aardig bijgetrokken, maar bouw en type is toch duidelijk anders dan een vleesbig.

Helaas loopt de bouw wat achter op schema en konden de piepjonge gelten nog niet in de nieuwe stal. Ze verblijven in de oude biggenstallen en ik hoop dat ze over een paar weken de nieuwe stal kunnen gaan bewonen. Ik noem ze altijd prinsesjes omdat ze natuurlijk als prinsesjes behandeld worden. Ze zijn de toekomst van je bedrijf en daarom zal het de jonge gelten aan niks ontbreken.

In de nieuwe stal is er meer ruimte voor de dieren. Het stalklimaat is goed voor elkaar. De inkomende lucht wordt voorverwarmd met de warme uitgaande lucht door middel van een warmtewisselaar. Hierdoor is de lucht al voorverwarmd en droger. De vloeren zijn voorzien van een gedeelte dichte vloer met vloerverwarming die door middel van een warmtepomp wordt verwarmd. Ook hier gebruiken we de warmte die de stal verlaat weer voor hergebruik. Er is veel licht in de stal door de lichtstraat langs de zijgevel van de stal.

De prinsessen krijgen het voer via een CDI zodat deze optimaal past bij de leeftijd en groei! En dan natuurlijk de gepassioneerde zorg en het oog van meester Tonnie! Hij zal de puntjes op de i in de gaten houden en zal er voor zorgen dat het de prinsessen aan niks zal ontbreken!

Als ze de leeftijd hebben van insemineren, komen ze weer onder mijn hoede en gaan ze wennen aan de boxen, de stoere beren en de groepshuisvesting. Ik kijk er naar uit, dat de eerste hoogdrachtige prinsesjes de kraamafdeling binnen komen en de eerste biggen geboren worden.
Dan is de cirkel weer rond. Een nieuwe tak van sport erbij, ik vind het een super leuke
uitdaging! Je wordt natuurlijk niet zomaar prinses, alleen de allerbesten!

Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer