Betere+start%2C+meer+spier
Achtergrond
©

Betere start, meer spier

Jeugdgroei is het efficiëntste. De eerste weken na opleg is de voederconversie het laagste en bestaat de groei vooral uit spieren. Een goede start vindt vleesvarkenshouder Louis Linthorst dan ook essentieel. Daarom voert hij zijn vleesvarkens de eerste twee weken het speciale voer BigFinish 5 van ForFarmers.

De opstart van de vleesvarkens is best een kritieke fase. De overgang is minder groot dan bij gespeende biggen, maar ook vleesvarkens zijn bij opleg nog jong en hebben te maken met allerhande veranderingen. Ze gaan meestal op transport, komen in een andere omgeving, met andere hokgenoten, een ander voersysteem en vaak ook nog ander voer.

De biggen moeten direct na opleg wel goed gaan eten. “De darmen blijven dan aan het werk en de vleesvarkens zullen beter starten”, zegt Coen Bessembinder, technisch specialist vleesvarkens bij ForFarmers. “Gevolg is dat je de piekgroei eerder behaalt en dat de vleesvarkens over het hele traject een hogere groei met de vleesvarkens. Tegelijk daalt daarbij de voederconversie.”

Om een hoge voeropname te bereiken heeft ForFarmers een nieuw voer ontwikkeld: BigFinish 5. Het is een tussenvoer, tussen de biggenvoeders en het startvoer op het vleesvarkensbedrijf in. Het is geschikt voor biggen vanaf 17 -18 kilo tot en met de eerste twee weken op het vleesvarkensbedrijf. Daarbij is het brokje klein. Dat zorgt ervoor dat de biggen het gemakkelijk vreten en het ook gemakkelijker uit elkaar valt in de brijbak.

Het voer heeft een uitgekiende verhouding aminozuren, waarbij niet alleen is gelet op het lysinegehalte, maar ook op de andere essentiële aminozuren Resultaat is een laag aandeel onverteerbaar eiwit. De belasting van de darmen is hierdoor lager, de voeropname gaat omhoog en de voederconversie omlaag. De darmgezondheid wordt verder verbeterd door de GerstSTAR: grove gerst in het voer. Dit zorgt voor extra structuur samen met de andere vezels in het voer. ForFarmers zorgt dat de verhouding MicC (afbreekbare vezels) en StrucC (niet-afbreekbare vezels) altijd goed past bij de diergroep.

Het mooiste is als de vermeerderaar al met dit voer begint en de vleesvarkenshouder het tot 12 weken leeftijd voert. Bessembinder: “Dan heb je helemaal geen voerovergang bij opleg van de vleesvarkens en zullen ze prima doorvreten.”

Volgens Linthorst kun je BigFinish 5 ook prima voeren, zonder dat de vermeerderaar het gebruikt. “ik gebruik het nu driekwart jaar op het thuisbedrijf en een van de huurlocaties. De varkens vreten het voer duidelijk beter na opleg. De voeropname is zo’n tien procent hoger.”

Door de goede start met BigFinish 5 kun je volgens Bessembinder een prima voederconversie en groei behalen in de startfase. “De eerste 35 dagen kom je uit op een voederconversie van ongeveer 1,8. Met daarbij een groei van 740 gram per dag. Aan het einde van de periode is de groei dan weliswaar hoger met zo’n 940 gram per dag. Er is dan ook meer dan een kilo voer extra nodig. De voederconversie ligt op 2,9.”

“Het eerste voer is dan wel wat duurder”, zegt Linthorst. “Maar ik investeer liever aan het begin wat extra, dan kan ik aan het einde besparen. Daarbij heeft het nieuwe voer ook een positieve invloed op de spierdikte. Die is met zo’n anderhalve millimeter gestegen.”

Bekijk hier de beeldreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer