Insecten+als+voeding+en+verrijking
Nieuws
©

Insecten als voeding en verrijking

Insecten zijn mogelijk een duurzame eiwitbron voor biggen en kuikens. Wageningen University & Research gaat dit de komende vier jaar uitgebreid onderzoeken. Niet alleen de voedingswaarde en milieubelasting zijn onderwerp van onderzoek, maar ook of de insecten een rol kunnen spelen als verrijkingsmateriaal.

Wereldwijd stijgt de vraag naar varkens- en kippenvlees. Daardoor is er met name behoefte aan alternatieve eiwitbronnen om geïmporteerde soja te kunnen vervangen. Het voeren van insecten zou een geschikt alternatief kunnen zijn.

In het project kijkt de WUR naar alle effecten van het voeren van zwarte-soldaatvlieglarven (een niet schadelijk insect) . De onderzoekers kijken op de eerste plaats naar het effect van de larven voor de voeding van de biggen en kuikens.

Daarbij willen ze weten wat het effect op het milieu is: Hoe efficiënt groeien de insecten op verschillende afvalstromen, wat scheiden ze uit en wat zijn de milieueffecten hiervan? De vraag is of het laten groeien van de insecten op afval milieuvriendelijker is dan het afval gebruiken voor bijvoorbeeld biogasproductie.

Een belangrijke vraag is verder of de insectenlarven kunnen dienen als omgevingsverrijking (afleidingsmateriaal) voor de biggen of vleeskuikens. Dat zou dan een verbetering van het dierenwelzijn kunnen opleveren.

Het uitgebreide onderzoek is daarom een samenwerking van diverse vakgroepen op de WUR die ieder hun eigen expertise inbrengen op het gebied van diergedrag en welzijn, diervoeding, milieu en insecten. De onderzoekers werken samen met ForFarmers, HatchTech (leverancier vleeskuikeninrichting) en Bestico (kweker van de insecten), die ook in het onderzoek investeren. Het onderzoek krijgt subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer