Stresstest+voor+biggen
Blog
©

Stresstest voor biggen

Op het einde van het jaar worden de zeugenhouders weer getest. In 2015 werd Gutal, ook wel bekend als zinkoxide, op attest toegestaan voor biggenvoeders voor de eerste 14 dagen na spenen. De Europese commissie heeft in meerderheid afgelopen juni uitgesproken dat er een verbod komt op het gebruik van het diergeneesmiddel zinkoxide. Daarbij wordt een overgangstermijn van 5 jaar gehanteerd. In Nederland is dit preparaat nu per 31 december niet meer toegestaan. Ieder land gaat anders met de overgangstermijn om en daarmee kan de toevoeging in andere landen nog wel worden toegepast.

Deze maatregel vraagt een grote inspanning van de ondernemers en de Nederlandse mengvoerindustrie. Wij onderzoeken al langere tijd hoe je met grondstofkeuze, productieproces en het gebruik van natuurlijke preparaten biggen kunt ondersteunen op darmniveau. Voor een gezonde start en goede opfok is een goede voeropname in een vroeg stadium belangrijk. Om dit te bereiken zijn het de voerstrategie en aangepaste werkprocessen op een bedrijf die bijdragen aan een verbeterde opfok. De zeugenbedrijven die het preparaat Gutal nog toepassen zullen komende weken hun opfok en opfokvoeders kritisch moeten bekijken om in 2018 probleemloos biggen groot te kunnen brengen.
Als dit alles nog niet genoeg is loopt er ook nog een discussie over het verlagen van het kopergehalte in voeders. We lopen in Nederland voorop ten opzichte van de andere landen erkenning voor de Nederlandse varkenshouders is vanuit dit standpunt op zijn plaats.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer